Vier Duitse bisdommen stoppen steun voor Synodale Weg

In november zou er een eerste overleg moeten plaatsvinden van een gemengd comité, maar er zijn problemen met de financiering.
21/06/2023 - 15:27
De Synodale weg in Duitsland
De Synodale weg in Duitsland © Synodaler Weg/Max von Lachner

De initiatiefnemers van het hervormingsproces van de katholieke Kerk in Duitsland, bekend als de Synodale Weg, moeten op zoek naar nieuwe bronnen van financiering voor het dialoogproces. 4 van de 27 Duitse bisschoppen geven niet langer steun voor de voortzetting van het proces. De bisschoppen Gregor Maria Hanke (Eichstätt), Stefan Oster (Passau), Rudolf Voderholzer (Regensburg) en kardinaal Rainer Maria Woelki (Keulen) stemden van de week tegen een verdere financiering via de Vereniging van Duitse Bisschoppen (VDD). Zij nemen die beslissing omdat de plannen voor een synodale commissie volgens hen geen steun kregen van paus Franciscus. 

Het hervormingsproces ging in december 2019 van start, om de Duitse katholieke Kerk een nieuwe adem te geven na de golf van misbruikgevallen. Bij het hervormingsproces werden ook hete hangijzers zoals de macht van bisschoppen, de inspraak van leken, de rechten van vrouwen of de omgang met gender en mensen met een andere geaardheid niet uit de weg gegaan. 

De volgende stap is de oprichting van een commissie waarin bisschoppen en leken samen overleggen en beslissen. Het gebrek aan consensus onder de bisschoppen bij de VVD is een tegenvaller, omdat die vereniging enkel financiering kan verstrekken bij eenparigheid van stemmen. De voorzitter van het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK), Irme Stetter-Karp, reageerde dat de hervormingen in alle geval worden doorgevoerd. Maar dat dreigt in halfslachtige oplossingen en nog meer verdeeldheid te resulteren, terwijl het draagvlak verder wordt aangetast. 

Bron: KNA/The Pillar