Vier kardinalen willen opheldering van paus over Amoris Laetitia

Kardinaal Raymond Burke zet het dogma van de pauselijke onfeilbaarheid op de helling en wil de paus desnoods publiek terechtwijzen.
24/11/2016 - 12:25
Kardinaal Burke
Kardinaal Burke © EWTN

Vier kardinalen hebben een officiële brief geschreven naar paus Franciscus waarin zij hem om verduidelijking vragen over enkele aspecten van de postsynodale exhortatie Amoris Laetitia. Het gaat meer bepaald over de omgang met homoseksuelen en hertrouwde echtgescheidenen. 

Homoseksualiteit en echtscheiding

In Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde), de postynodale apostolische exhortatie over de liefde in het gezin uit 2016, pleit paus Franciscus voor een barmhartige, meer pastorale benadering van homostellen en uit de echt gescheiden mensen die hertrouwd zijn. De vier conservatieve kardinalen, waarvan de Duitser Joachim Meisner (emeritus aartsbisschop van Keulen) en kardinaal Raymond Burke (oud-prefect van Pauselijke Signatuur) het bekendste duo vormen en die allebei bekend staan om hun doorgaanse harde opstelling, willen de traditionele kerkelijke visie herbevestigd zien en de beëindiging van wat ze de desoriëntatie en grote verwarring noemen over homoseksualiteit en echtscheiding. Het kwartet onderstreept dat zij hun vragen stellen uit pastorale bezorgdheid en om verdeeldheid en conflict te vermijden.

Wij verzoeken u de twijfels, die de oorzaak vormen van de desoriëntatie en de verwarring, op te lossen. Brief van de vier kardinalen.

Kardinaal Burke zegt dat de kardinalen de paus en kardinaal Gerhard Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, al eerder om verduidelijking hebben gevraagd. Maar die gaven geen antwoord. Als de paus niet reageert, dan moeten wij dan maar reageren. Binnen de katholieke Kerk bestaat er een traditie om de paus te corrigeren, ook al gebeurt dat uitzonderlijk. Desnoods moeten wij formeel optreden om deze ernstige vergissing te corrigeren.

Wij zijn heel bezorgd over het echte welzijn van de zielen en hebben geen enkele intentie om ook maar enige vorm van politiek in de Kerk te bevorderen. Verklaring van de vier kardinalen.

Bron: Daily Mail/Catholic Herald

Lees de brief (in het Engels) van de kardinalen Brandmüller, Burke, Caffarra en Meisner