Viering van de Barmhartigheidszondag in Antwerpen en Rome

De Poolse katholieke gemeenschap van Antwerpen viert de zondag van de Barmhartigheid in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
01/04/2016 - 13:57

Dit weekend wordt een bijzonder weekend voor het Jubeljaar van Barmhartigheid, omdat op de eerste zondag na Pasen ook de zondag van de Goddelijke Barmhartigheid wordt gevierd. Aan de basis van die dag ligt de bewondering van de Poolse paus Joannes Paulus II voor zieneres Maria Faustina Kowalska (1905-1938).

De Poolse katholieke gemeenschap Emmaus viert deze bijzondere gelegenheid op zondagnamiddag 3 april in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpenmet een gebedsmoment om 14.30 uur, gevolgd door een eucharistieviering om 15 uur. De plechtigheid wordt opgeluisterd door het Poolse koor Voce Angeli uit Krakau.

Wake, eucharistie en congres in Rome

Ook in Rome gaat de zondag van de Goddelijke Barmhartigheid niet ongemerkt voorbij. Zaterdagavond start om 18 uur een gebedswake in het teken van de barmhartigheid op het Sint-Pietersplein. Zondagmorgen om 10.30 uur volgt dan de eucharistie viering met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein.

Van donderdag 31 maart tot maandag 4 april loopt in Rome ook een Europees Apostolisch Congres van de Barmhartigheid. Een van de belangrijkste gastsprekers is kardinaal Christoph Schönborn, die op vrijdag 8 april ook mee de nieuwe 200 pagina’s tellende postsynodale exhortatie over het huwelijk en het gezin zal voorstellen.

Poolse zieneres

De heilige Faustina Kowalska, die paus Joannes Paulus II inspireerde tot de zondag van de Goddelijke Barmhartigheid, werd op 25 augustus 1905 als Helena Kowalska geboren in een Pools gezin met tien kinderen. Op 30 april 1926 legde ze haar kloostergeloften af. Ze werd bekend door haar dagboek van ruim 600 bladzijden, waarin ze op vraag van haar biechtvader uitvoerig haar visioenen en mystieke ervaringen beschreef. Vanaf 1931 kreeg ze in een visioen de opdracht om Christus te schilderen en in een volgend visioen ziet zij Christus ook daadwerkelijk aan haar verschijnen. Tijdens de derde verschijning krijgt ze opdracht om zich in te zetten voor de zondaars en de stervenden.

In de spiritualiteit van de heilige Faustina neemt het begrip barmhartigheid een centrale plaats in. Zij ziet drie wegen om die genade tot uitdrukking te brengen: door daden, woorden en gebed. Op 29 maart 1934 legde ze een gelofte af ten gunste van de arme zondaars. Ze stierf op 7 oktober 1938 in een klooster in Krakau, op de eerste zondag na Pasen. Het proces voor haar zaligverklaring werd gestart op 21 oktober 1965. In 1993 werd zij zalig en in 2000 heilig verklaard.

Bron:I.Media