Vietnamese bisschoppen nodigen paus uit

Vietnamese katholieken hopen dat het baanbrekend akkoord van 27 juli tussen de H. Stoel en president Vo Van Thuong voor een doorbraak zorgt.
02/11/2023 - 11:34
Paus ontmoet de deelnemers van de gesprekken over Vietnam
Paus ontmoet de deelnemers van de gesprekken over Vietnam © Vatican Media

Na de Vietnamese president hebben ook de bisschoppen van het land paus Franciscus uitgenodigd voor een bezoek aan hun land. De paus maakte al van kort na zijn pausverkiezing duidelijk dat de versterking van de christelijke aanwezigheid in Azië een van de prioriteiten is van zijn pontificaat. Zo’n reis naar het Aziatische land zou de bekroning vormen van de jarenlange toenadering tussen het communistische bewind in Hanoï en de Heilige Stoel, al zijn de diplomatieke banden tussen Vietnam en het Vaticaan formeel nog steeds niet hersteld. 

De voorzitter van de Vietnamese bisschoppenconferentie, aartsbisschop Joseph Nguyen Nang, wijst op het belang van de komst van de paus voor zowel de gelovigen als de missie van de kerk in Vietnam, evenals hun deelname aan de samenleving. Vietnam telt 97 miljoen inwoners. Daarvan zijn er naar schatting 6 à 7 miljoen katholiek. Vietnam telt ca. 3.000 parochies, 7.700 kerkelijke instellingen en 11 seminaries. Het land telt bovendien ook 8.000 priesters en 41 actieve bisschoppen. Vietnam is een eenpartijstaat, waarin de communistische ideologie centraal staat. Tot op vandaag gelden de principes van Ho Chi Minh, als leidraad voor de partij en de staat. Volgens mensenrechtenactivisten kampen vooral de Verenigde Boeddhistische Kerk, evenals protestantse kerken en Ho Chi Mingchristenen met vervolging. 

Tijdens het recente bezoek van de Vietnamese president aan Rome raakte bekend dat er een belangrijke aanzet is gegeven voor een diplomatieke doorbraak in de relaties tussen Vietnam en de Heiige Stoel. Daardoor kan er in het land weldra ook een pauselijke nuntius en diplomatieke vertegenwoordiging  van de Heilige Stoel gevestigd worden, om de onderlinge banden aan te halen en de relaties met de plaatselijke Kerk te versterken.

Bron: Ucanews