Vijf kerken in Diyarbakir nu eigendom van Turkse staat
31/03/2016 - 15:37
De Turkse overheid heeft alle kerken met de bijhorende gronden in het historische deel van de Koerdische stad Diyarbakirin Anatolië aangeslagen. Het gaat onder meer om de bekende Surp-Giragoskerk, de grootste Armeense kerk van het Midden-Oosten. Ook een protestantse, Chaldeeuwse, Syrisch-orthodoxe en Armeens-katholieke kerk zijn getroffen.
Door de maatregel van de Turkse regering, die intussen in het staatsblad is gepubliceerd, kan in geen enkele van deze kerken nog eucharistie gevierd worden. De Surp-Giragos-kerk, die op 14 februari ernstig beschadigd raakte bij gevechten tussen Koerdische rebellen en het leger, wordt momenteel volop gerestaureerd. Kerkelijke verantwoordelijken kondigen aan dat zij tegen de regeringsbeslissing in beroep gaan.
Turkse Toledo
Naast de kerken worden in totaal 6.300 gebouwen en stukken grond in het oude stadsdeel, dat onder meer door de raketbeschietingen grotendeels in puin ligt, genationaliseerd. Diyarbakir ligt in een gebied waar hevig wordt gevochten tussen Koerdische rebellen en het leger. De Turkse regering besloot tot de uitzonderlijke maatregel met het oog op de bescherming en het onderhoud van de historische kerken.
Officieel moet de maatregel de wildbouw en illegale bouw beëindigen. De Turkse premier Ahmet Davutoğlu kondigde aan dat de regering van plan is om de oude historische binnenstad na de overwinning op de Koerdische rebellen volledig te restaureren, zodat de stad de vergelijking met de schoonheid van de Spaanse stad Toledo kan weerstaan.
Bron: kathpress.at