Vijf martelaars van de Commune van Parijs zalig

De opstand van de Commune van Parijs en de bloedige onderdrukking ervan liggen nog altijd er gevoelig in Frankrijk.
22/04/2023 - 13:27
Henri Planchat
Henri Planchat © CEF

Vandaag zaterdag 22 april 2023 worden in de Saint-Sulpicekerk in Parijs vijf martelaars zalig verklaard. Alle vijf werden ze op 26 mei 1871 door aanhangers van de Commune in de rue Haxo in Parijs terechtgesteld uit haat tegen hun geloof. De kerk biedt plaats aan 2.000 à 2.500 gelovigen. De plechtigheid wordt geleid door kardinaal Marcello Semeraro, in concelebratie met aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs. De nieuwe zaligen zijn de priester Henri Planchat (bekend als de apostel van de naastenliefde) en de picpussen Ladislas Radigue, Polycarpe Truffier, Jean-Marie Rouchouze en Frézal Tardieu. De executie van de vijf martelaars, die wekenlang gevangen waren gehouden, vond plaats op het einde van de volksopstand van 1871.

De opstand bij het begin van de Derde Republiek werd na 72 dagen bloedig onderdrukt.

De bekendste nieuwe zalige is Henri Planchat, die zijn hele leven ten dienste heeft gesteld van de allerarmsten. Hij trad in 1843 op 19-jarige leeftijd toe tot de congregatie van Sint-Vincentius a Paulo die kort daarvoor was opgericht. Op 27-jarige leeftijd werd hij tot priester gewijd en daarna wijdde hij zijn hele leven aan de arbeiders in Parijs, gaf les aan kansarme jongeren en probeerde kerkverlaters terug te brengen tot God.

Volksopstand

De executies gebeurden 152 jaar geleden. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft te maken met het feit dat de kwestie tot op vandaag gevoelig ligt. Vorig jaar nog werd een processie aangevallen van het aartsbisdom Parijs, die de slachtoffers, o.m. aartsbisschop Georges Darboy, herdacht die in 1871 door de fanatiek antikatholieke communards omwille van hun geloof werden gedood. 

De volksopstand van de Commune van Parijs bracht een revolutionaire regering aan de macht, op het einde van de Frans-Pruisische oorlog (juli 1870- mei 1871), die de stad Parijs controleerde van 18 maart 1871 tot de bloedige onderdrukking van de opstand op 28 mei van datzelfde jaar. Duizenden mensen werden zonder enige vorm van proces geëxecuteerd, onder wie 147 communards die tegen de muur van het Père-Lachaisekerkhof standrechterlijk werden gefusilleerd. Anderen werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Maar ook de communards zelf hebben een zeventigtal mensen terechtgesteld, onder meer aartsbisschop Darboy.

Paus Franciscus erkende in november 2021 het martelaarschap van de vijf geestelijken en maakte daarmee de weg vrij voor hun zaligverklaring.

Bron: La Croix/AFP