Vijfde Nacht van de Antwerpse kerken

De 5de editie van de Nacht van Antwerpse kerken op 13 augustus focust op de feesten rond Maria Tenhemelopneming en het uitbreken van de Beeldenstorm.
14/07/2016 - 10:00

De Mariafeesten - door de Beeldenstorm niet ten onder … want Antwerpen kan niet zonder! luidt het moto van de 5de Nacht van de kerken in Antwerpen. Dit jaar wordt immers gefocust op de ooit zo luisterrijke feesten en processies voor Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming (15 augustus), de patrones van de stad, en de herdenking van het uitbreken van de Beeldenstorm in Antwerpen in 1566, die 450 jaar geleden uitbrak op de dag na de processie (19 augustus 1566).

Maria wordt verwoord, verbeeld en verklankt

De figuur van Maria heeft in alle Antwerpse kerken een bijzondere plaats. Sinds 1124 is Maria immers de patrones van heel Antwerpen. Tijdens deze 5de editie van de Nacht van de Kerken-Antwerpen staat dan ook niet alleen de betekenis van de historische en de huidige Mariaprocessie en -verering in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal centraal, maar ook in de bijna 20 deelnemende kerken. Tal van voorwerpen getuigen van een levende Mariadevotie: rozenkrans, medaille, schapulier, kaars, prentjes, Lourdeswater, private devotionalia en bedevaartherinneringen. Er zijn de vele (zij)kapellen, altaren, broederschappen en bedevaarten die naar Maria verwijzen. En geen vrouw die zo vaak afgebeeld staat in Gods huis als Maria. Denk ook aan de talloze liederen die aan haar gewijd zijn. Maria wordt op 13 augustus in de Antwerpse kerken dan ook verwoord, verbeeld en verklankt, een mooie aanloop naar het feest van Maria-Tenhemelopneming twee dagen later.      

Beeldenstorm

Deze viering wordt gekoppeld aan de herdenking van de Beeldenstorm van 1566. Exact 450 jaar geleden barstte in Antwerpen de Beeldenstorm los. Op zondag 18 augustus 1566 was traditiegetrouw de Onze-Lieve-Vrouweprocessie en -ommegang uitgegaan. Tijdens de daaropvolgende achtdaagse feestelijke viering werden in 5 Antwerpse kerken en in 24 kloosters grote vernielingen aangericht. Het Mariabeeld werd nog tijdig in veiligheid gebracht.   

Praktische info