VILD: 'Op minimaal anderhalve meter, maar nauw verbonden'

De Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog (VILD) vraagt in de coronacrisis aandacht voor de totale mens en vooral voor de meest kwetsbare mens.
14/04/2020 - 07:00

Sinds 2014 ontmoeten vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen (dat zijn de erkende erediensten en het vrijzinnig humanisme) elkaar geregeld binnen de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog (VILD) voor overleg over diverse aspecten van beleid en samenleving. In een gemeenschappelijke verklaring n.a.v. de coronacrisis roepen de vertegenwoordigers van de erkende erediensten en de georganiseerde vrijzinnigheid op om ook  en juist in deze barre tijden oog en or te hebben voor de kwetsbare en kansarme mensen in de samenleving.

Er zijn mensen met specifieke noden, mensen die niet beschikken over alle fysieke, mentale, economische capaciteiten om in deze crisis hun huishouden draaiende te houden, schrijft VILD. Het gaat overigens niet alleen om het huishouden. Vanwege de waardigheid als mens mag onze solidariteit zich niet beperken tot het materiële: ze moet ook gaan naar het psychisch, sociaal, spiritueel en existentieel welzijn.

We vragen de overheid een taskforce op te richten voor de bijzonder kwetsbare groepen van asielzoekers, daklozen en vluchtelingen.

Leven & dood

Veel mensen worden nu ook geconfronteerd met vragen rond leven en dood, merkt VILD op. Het spreekt voor zich dat levensbeschouwelijke gemeenschappen informatie en getuigenissen kunnen aandragen omtrent zingeving, zelfs als iedereen hiermee uiteindelijk persoonlijk aan de gang zal moeten gaan. De levensbeschouwingen zijn bereid om hierbij steun te verlenen aan iedereen die daaraan nood heeft en roept de media op om ook aan deze aspecten van het leven aandacht te geven.

Verbondenheid is het sleutelbegrip in de huidige situatie, zelfs al gebeurt dat vanop afstand. Samen komen we hierdoor, samen roepen we het coronavirus een halt toe en houden we de maatschappij draaiende.

De gemeenschappelijke oproep is ondertekend door:

  • kardinaal Jozef De Kesel, voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie, voor de rooms-katholieke eredienst
  • ds. Steven Fuite, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België, en dr. Geert W. Lorein, voorzitter van de Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België, voor de protestants-evangelische eredienst
  • mr. Philippe Markiewicz, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, voor de Israëlitische eredienst
  • canon prof. Jack McDonald, voorzitter van het Centraal Comité van de Anglicaanse eredienst , voor de anglicaanse eredienst
  • Mehmet Üstün, voorzitter van het Executief van de Moslims van België, voor de islamitische eredienst
  • metropoliet Athenagoras Peckstadt, aartsbisschop en vertegenwoordiger van de Orthodoxe Kerk in België, voor de orthodoxe eredienst
  • prof. dr. Freddy Mortier, voorzitter van Unie Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu, voor het vrijzinnig humanisme

Lees de integrale tekst van de gemeenschappelijke verklaring van VILD.