Vlaams Compostelagenootschap zendt 260 pelgrims naar Compostela

Tijdens een stemmige zendingsviering in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal ontvingen 260 toekomstige pelgrims de zegen en een Sint-Jacobsschelp.
29/03/2019 - 12:38

De bedevaart naar Santiago de Compostela blijft de populairste christelijke pelgrimsroute voor Vlaamse bedevaarders. Het Vlaams Compostelagenootschap organiseert jaarlijks een pelgrimszegen voor de vele Vlamingen die naar het Spaanse Santiago fietsen of stappen. Dit jaar werden er op zaterdag 26 maart in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen 260 toekomstige pelgrims gezegend.

 

Pelgrimszegen 2019
Pelgrimszegen 2019 © Dees Van Caeyzeele/Vlaams Compostelagenootschap

Tijdens de stemmige viering in aanwezigheid van een 500-tal mensen wisselden ontroerende getuigenissen van pelgrims af met de fijne zang van het pelgrimskoor Adalard van Aubrac. Een oudere pelgrim bracht een ontroerend getuigenis over hoe hij zijn tocht door hartproblemen moest afbreken. Toch werd het een sterk verhaal van dankbaarheid, omdat Sint-Jacob hem doorheen deze tegenslag later een tweede kans gaf. De viering werd bekroond met de pelgrimszegen waarbij door handoplegging Gods zegen en bemoediging werd uitgesproken voor de komende camino. Daarna volgde voor de vele kandidaat-pelgrims het omhangen van de Sint-Jacobsschelp, het aanbieden van een spreuken-dagboekje en de overhandiging van een kaarsje van verbondenheid met het thuisfront.

Vorig jaar werden in het Noord-Spaanse Santiago de Compostela 317.000 oorkondes uitgereikt aan bedevaarders die het graf van Sint-Jacobus kwamen bezoeken. De oorkonde wordt toegekend aan bedevaarders die kunnen aantonen dat zij ten minste de laatste 100 kilometer te voet of de laatste 200 kilometer met de fiets hebben afgelegd.

Bron: Vlaams Compostelagenootschap