Vlaams cultuurfilosoof en publicist Mark Heirman overleden

Mark Heirman gaf mee een gelaat aan de vredesbeweging in de jaren 1970 en 1980 en was raadgever en ghostwriter van federaal premier Guy Verhofstadt.
07/03/2018 - 14:54
Mark Heriman
Mark Heriman © Houtekiet

De Vlaamse cultuurfilosoof en publicist Mark Heirman is op 70-jarige leeftijd overleden.

Mark Heirman werd in 1947 in Temse geboren. Hij studeerde morele en religieuze wetenschappen aan de KU Leuven. De Vlaams cultuurfilosoof, schrijver en polemoloog maakte nooit een geheim van zijn katholieke roots en werkte geruime tijd voor het persagentschap Centrum voor Informatie aan de Pers (CIP), van de toenmalige Unie van Katholieke Dagbladen van België. In die periode speelde hij ook een belangrijke rol in de uitbouw en professionalisering van de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen.

Mee door zijn vele publicaties gaf hij de vredesbeweging een gezicht voor de buitenwereld. Etienne De Jonghe, oud-secretaris Pax Christi International

Heirman was van bij de oprichting directeur (van 1980 tot 1989) van IPIS (International Peace Information Service) in Antwerpen. Ten tijde van de rakettencrisis en het pausbezoek van Joannes Paulus II was hij een fel gesmaakt commentator voor de geschreven en de audiovisuele media. Van 1999 tot 2008 was hij politiek raadgever en ghostwriter van de federale premier Guy Verhofstadt.

In 2008 werd hij door de koning onderscheiden als Officier in de Leopoldsorde.

Zijn eerste boek publiceerde hij in 1978: Wapens groeien niet aan bomen, een publicatie die was opgedragen aan de Nederlandse kardinaal Bernard Alfrink, toenmalig voorzitter van Pax Christi Internationaal. Later volgden nog opmerkelijke publicaties over Maria Magdalena, de franciscaanse spiritualiteit, de Lijkwade van Turijn en vooral ook over de vredesproblematiek. Hij scheef daarnaast nog boeken over de Arabische lente, de interreligieuze dialoog, cultuurfilosofie en polemologie. In 2011 werd zijn boek De franciscaanse belofte uitgeroepen tot Beste Religieuze Boek.

De uitvaart van Mark Heirman vindt plaats op zaterdag 10 maart 2018 om 11 uur in de Onbevlekte Ontvangenis van Mariakerk in Kapellen-Zilverenhoek.