Vlaamse Bénédicte Lemmelijn wordt lid Pauselijke Bijbelcommissie

Prof. Bénédicte Lemmelijn wordt als eerste Belgische vrouw lid van de Pauselijke Bijbelcommissie, die exegeten uit de hele wereld samenbrengt.
14/01/2021 - 09:28

Bénédicte Lemmelijn, professor Oude Testament en coördinator van de onderzoekseenheid Bijbelwetenschap van de Faculteit Theologie & Religiewetenschappen van de KU Leuven, is voor een periode van 5 jaar benoemd als lid van de Pauselijke Bijbelcommissie. Dr. Lemmelijn is bij ons vooral bekend dankzij haar vlot geschreven en erg toegankelijke, maar vaak ook heel persoonlijke boeken en haar vele lezingen te lande over Bijbelse onderwerpen. In 2017 werd haar boek: Mijn geloof als Bijbelwetenschapper? Een broos en eerlijk antwoord (Halewijn) bekroond met de Prijs voor het Beste Religieuze en Spirituele Boek. Het boek werd al vertaald in het Russisch en het verschijnt weldra ook in het Frans en in het Engels.

Bénédicte Lemmelijn
Bénédicte Lemmelijn © Philippe Keulemans

Bijbelwetenschap

Bénédicte Lemmelijn behaalde een licentie in de Godsdienstwetenschappen (1991) en in de Godgeleerdheid (1993). In 1997 promoveerde zij tot doctor in de Godgeleerdheid met een proefschrift over de tekst- en redactiekritiek van het zogenaamde Plagenverhaal in het oudtestamentische boek Exodus. Zij is sinds 1993 verbonden aan de Faculteit Theologie & Religiewetenschappen van de KU Leuven. In 2003 werd zij benoemd tot professor Oude Testament en van 2014 tot 2019 was zij vicedecaan internationalisering. Prof. Lemmelijn publiceerde in de internationale vakliteratuur verschillende wetenschappelijke bijdragen en boeken over de redactie- en tekstkritiek van het Oude Testament en is betrokken in verschillende internationale onderzoeksprogramma's.

Pauselijke Bijbelcommissie

De Pauselijke Bijbelcommissiewerd in 1902 door paus Leo XIII (1878-1903) opgericht. Zij bestaat uit 22 leden en is samengesteld uit katholieke theologen en Bijbelspecialisten. Ze komen een keer per jaar voor een overleg samen in Rome. De Bijbelcommissie is een onderdeel van de Congregatie voor de Geloofsleer. Zij heeft alleen een adviserende bevoegdheid.

De commissie werd opgericht om het pauselijke leergezag te ondersteunen, om de Bijbelstudie te bevorderen en de kwaliteit ervan te garanderen.