Vlaamse erkenning voor orgel Sint-Pietersbandenkerk in Zwalm

Petrus Joannes Vereecken ontwierp niet alleen het instrument, maar vervaardigde ook zelf het pijpwerk en tekende ook voor de orgelkast.
13/12/2017 - 15:54
Het orgel van Sint-Pietersbanden
Het orgel van Sint-Pietersbanden © Vlaamse Gemeenschap

Onroerend Erfgoed heeft, in afwachting van de definitieve erkenning, het Vereecken-orgel van de Sint-Pietersbandenkerk in Zwalm (Dikkele) voorlopig beschermd als monument. Het classicistische orgel is een fraai voorbeeld van traditionele ambachtelijke orgelbouw op het Vlaamse platteland in de 19de eeuw. Specifiek bij het orgel van Dikkele is het ontbreken van enkele hoogklinkende vulstemmen als Tierce, Cymbale en Sexquialtera.

De orgelkast is neoclassicistisch en aangepast aan de stijl van het kerkgebouw. Het orgel is van de hand van Petrus Joannes Vereecken (1803-1889) en dateert uit de overgangsperiode waarin de orgelbouw opschoof van classicisme naar romantiek. Die overgang viel samen met de overstap van het ambachtelijke aspect naar industriële principes van standaardisatie, prefabricage en specialisatie, zoals de uitbesteding van het pijpwerk. Als een van de laatste instrumenten uit zijn eerste stijlperiode, bevindt het relatief gaaf bewaarde orgel van Dikkele zich juist op dit kantelpunt van Vereeckens oeuvre.

Bron: Onroerend Erfgoed