Vlaamse Gemeenschap investeert in Gents religieus erfgoed

Onroerend Erfgoed maakt een bedrag van 150.000 euro vrij voor de restauratie van het interieur van de Gentse Sint-Niklaaskerk.
14/01/2022 - 10:00
De Sint-Niklaaskerk in Gent
De Sint-Niklaaskerk in Gent © Wikipedia

Vlaams minister Matthias Diependaele geeft groen licht voor verschillende restauratieprojecten in Gent, onder meer de Gentse Sint-Niklaaskerk, de vroeger Elektriciteitscentrale Langerbrugge en de tuingevel van het klooster Nieuwenbos, dat vandaag een school met internaat is.  

De restauratie van deSint-Niklaaskerk is al grotendeels afgerond. Voor de volgende fase daarvan is een premie van 152.781,52 euro toegekend. Het altaar van de kerk wordt gerestaureerd en ontbrekende onderdelen worden aangevuld. Het altaar wordt daarna gemonteerd op een nieuwe altaartafel. Ook de lambrisering wordt gerestaureerd, net als het altaarkruis, de altaarkandelaars, de smeedijzeren afsluiting van de kapel en twee schilderijen.

Op de plek waar de Sint-Niklaaskerk staat, staat al ruim 1.000 jaar een kerk. Door haar ligging dicht bij de Korenmarkt en de voormalige haven aan de Gras- en Korenlei, vormt de Sint-Niklaaskerk van bij haar oprichting in de 13de eeuw de kerk van de kooplui en handelaars. Ze weerspiegelt het rijke, dynamische stadsleven dat haar omringt. Het rijke interieur vloeit voort uit de verschillende gilden die in de kerk een kapel hadden.

Bron: Onroerend Erfgoed