Vlaamse gemeenschap steunt erfgoed in Hoogstraten

De Sint-Katharinakerk is met zijn 105 meter het derde hoogste kerkgebouw van België.
07/08/2020 - 15:41
Sint-Katharinakerk in Hoogstraten
Sint-Katharinakerk in Hoogstraten © AgentschapOnroerendErfgoed

Onroerend Erfgoed trekt 5 miljoen euro steun uit voor drie erfgoedprojecten in Hoogstraten. Daarmee wordt de restauratie ondersteund van de kloostersite in Meer, de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten, evenals het raadhuis in Meerle. In de Sint-Katharinakerk is na de herstelling van de kerktoren nu ook gestart met de restauraties aan het schip, het interieur en de glasramen. Daarna komen de gevels en de daken aan de zuidzijde van het schip aan bod en worden ook de glasramen aan die kant aangepakt.

Volgens schepen Michel Jansen (N-VA) wordt ook een interieuronderzoek gestart. De kerk is het derde hoogste kerkgebouw van ons land en een van de hoogste bakstenen gebouwen ter wereld. In het kerkgebouw staat ook een beroemde beiaard met 49 klokken, die bij een vorige restauratie in 2019 werd gerestaureerd.

Vlaamse steun is er ook voor een bedrag van 1,03 miljoen euro voor de restauratie van de voormalige kloostersite van Meer. Volgens Onroerend Erfgoed verkeren de gebouwen in slechte staat. Het is de bedoeling om de site sociaal te herbestemmen voor woongelegenheden, een lokaal dienstencentrum, evenals een ontmoetingsplaats voor senioren en verblijfstoerisme.

Bron: Onroerend Erfgoed/Het Laatste Nieuws