Vlaamse Gemeenschap steunt restauratie geklasseerde kerken

De Vlaamse Gemeenschap maakt steun vrij voor de restauratie van parochiekerken in Arendonk, Lanaken, Poperinge en Geel. 
29/04/2022 - 11:28
De Sint-Amanduskerk in Geel
De Sint-Amanduskerk in Geel © Wikipedia

Geel

De Vlaamse overheid kent een premie toe voor de restauratie van het interieur van deSint-Amanduskerkin Geel (provincie Antwerpen), waarvoor de werken al zijn gestart. De muren worden geïnjecteerd tegen opstijgend vocht, het erg waardevolle houten meubilair krijgt een houtwormbehandeling en het pleister- en schilderwerk wordt ontzilt en hersteld. Ook onder meer de vloeren en de klokkenstoel worden hersteld. De Geelse Sint-Amanduskerk is een van de mooiste parochiekerken van de Kempen. Sinds de 12de eeuw wordt ze permanent gebruikt als parochiekerk. Vooral haar mooie interieur met rijk barokmeubilair en talrijke schilderijen en beelden trekt veel bezoekers.

Poperinge

Onroerend Erfgoed kent ook ruim 565.000 euro toe voor de restauratie van de westtoren en westgevel van de Sint-Bertinuskerk in Poperinge (West-Vlaanderen). Voor de start van de werken wordt de houten structuur van de lantaarn in kaart gebracht en onderzocht. Het timmerwerk van de lantaarn moet gerestaureerd worden. Ook het metselwerk en de natuursteen worden opgeknapt, net als de zoldervloeren en de muurankers. De Sint-Bertinuskerk is de oudste kerk van Poperinge. Het is een Vlaamse hallenkerk in gotische stijl gebouwd vanaf 1420. Opmerkelijk zijn het doksaal in laat-renaissancestijl, de monumentale predikstoel en de biechtstoelen. Ze getuigen allemaal van puik ambachtswerk. De beiaard in de kerk is bekend om zijn klankzuiverheid. De kerk werd in 1938 beschermd als monument en blijft na de restauratie in gebruik voor erediensten.

Arendonk

De Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Jobkerk in Arendonk (provincie Antwerpen) is een neogotische kerk uit 1904 die is opgetrokken in Kempense baksteen. Bij de restauratie worden de gevels en de goten opgeknapt, net als de glasramen. Die laatste krijgen ook voorzetbeglazing. Het hekwerk wordt gerestaureerd en herplaatst. Voor de restauratie is een premie van 1.646.302,16 euro toegekend.

Neerharen

De Sint-Lambertuskerk in Neerharen, deelgemeente van Lanaken (Limburg) is een neoromaanse, bakstenen kerk afgewerkt met gele natuursteen. Ze kampt met stabiliteitsproblemen en de dekstenen en leien komen los, de daken lekken en er is aantasting door zwam. Hierdoor is er gevaar voor de openbare veiligheid. Een totaalrestauratie moet de kerk weer in een goede conditie brengen. De gevels en de daken worden gerestaureerd, net als de glas-in-loodramen, het interieur en het meubilair. Voor de restauratie van het interieur is een premie van 2.040.244,48 euro toegekend.

Bron: Onroerend Erfgoed