Vlaamse kerkklokken voor Franse monniken van Betlehem

Zondag wordt de nieuwe kapel van de monniken van Betlehem in Currière-en-Chartreuse ingezegend. De klokken komen uit Sint-Katelijne-Waver.
27/08/2019 - 08:48
Monasterium l’Assomption Notre-Dame van de monastieke familie van Betlehem.
Monasterium l’Assomption Notre-Dame van de monastieke familie van Betlehem. © René Cops

Het klooster van l’Assomption Notre-Dame ligt op een steenworp van La Grande Chartreuse, het wereldberoemde moederklooster van de kartuizerorde. De monniken behoren tot de Monastieke Familie van Bethlehem, van Maria Tenhemelopneming en de Heilige Bruno, waarvan we de vrouwelijke tak in België kennen als het monasterium van Opgrimbie. De gemeenschap volgt het antieke kluizenaarsleven van Sint-Bruno en de kartuizers.

Voor hun nieuwe pelgrimskapel konden de monniken rekenen op een schenking uit Vlaanderen, met name vanuit de voormalige klooster- en parochiekerk van de paters passionisten in Sint-Katelijne-Waver. Deze kerk werd in 2014 door het aartsbisdom aan de eredienst onttrokken, 10 jaar nadat de laatste paters er vertrokken waren. 

De vaders van twee Vlaamse leden van de gemeenschap in Currière-en-Chartreuse (broeder Amoun uit Zutendaal en broeder Mathieu uit Puurs) hesen de kerkklokken eigenhandig uit de toren. De kleine klok dateert uit 1928 en de grote klok uit 1948, nadat de oorspronkelijke klok tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter tot kanon werd omgesmeed.

Op zondag 1 september zal mgr. Guy de Kérimel, bisschop van Grenoble-Vienne, de nieuwe pelgrimskapel van de monniken van Bethlehem in Currière-en-Chartreuse inzegenen.

 

Met dank aan Tim Peeters.

De kerkklokken uit Vlaanderen komen aan in Curr!ère-en-Chartreuse.
De kerkklokken uit Vlaanderen komen aan in Curr!ère-en-Chartreuse. © René Cops