Vlaamse kerkmeubilair siert Sint-Jan Berchmanskerk in Polen

De Poolse Sint-Jan-Berchmansparochie kreeg onder meer het orgel van de kerk en het marmeren altaar van een parochie uit het Diestse.
14/03/2019 - 12:56

Het meubilair van de kerk van Poelske, die vorig jaar werd gesloten om plaats te maken voor een dagcentrum en flats, heeft sinds begin van de maand een nieuw onderkomen in de Sint-Jan Berchmansparochie in het Poolse Gorzkow Nowy, op zo’n zestig kilometer van Krakau. Het kerkmeubilair werd op 2 maart plechtig onthaald tijdens een indrukwekkende en ontroerende viering, waarbij de kerk door aartsbisschop Waclaw Depo van Czestochowa werd ingewijd.

De Sint-Jan Berchmanskerk werd in 1963 met eigen middelen gebouwd door de legendarische pastoor Jozef Poels, die in 2015 op 86-jarige leeftijd overleed.

Een icoon van Sint-Jan Berchmans
Een icoon van Sint-Jan Berchmans © Dekenij Diest

Deken Felix Van Meerbergen: De inboedel uit de kerk, met onder meer het orgel, het altaar, het tabernakel, de doopvont, tot de geluidsinstallatie toe uit de kerk van wijlen pastoor Jozef Poels maken voortaan deel uit van de nieuwe inrichting van de enige Sint-Jan Berchmanskerk in Polen. Het was een bijzonder ontroerend moment toen de altaardwalen werden uitgerold, die ik dichtvouwde bij de laatste viering in Poelskeskerk en die ik toen aan de plebaan Bogimul Kowalski overhandigde. Hiermee blijft de droom van pastoor Poels en zijn medewerkers verder leven.

Volgens de deken was de Poolse parochiegemeenschap erg dankbaar. Hij kreeg er ook het ereteken van kanunnik, dat wordt opgedragen aan pastoor Poels en dat het partnerschap met de parochie van Gorzków Nowy benadrukt. De deken van Diest benadrukt dat de samenwerking met de zusterparochie in Polen wordt voortgezet: In november bestaat de parochie tien jaar. Ik hoop dat wij dan een reis kunnen organiseren voor parochianen. Wij kunnen dan misschien ook Krakau, Auschwitz en het bedevaartsoord Czestochowa bezoeken.

Bron: Dekenij Diest/HLN