Vlaamse overheid sluit samenwerkingsovereenkomst met Parcum

De samenwerking van de Vlaamse overheid met Parcum geeft meteen ook een impuls aan de zorg voor het religieuze erfgoed in Vlaanderen.
07/01/2023 - 14:56
Parcum, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur in Leuven, is het hele jaar te bezoeken
Parcum, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur in Leuven, is het hele jaar te bezoeken © PARCUM

De Vlaamse overheid heeft voor de komende vijf jaar een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Parcum vzw, het in de Leuvense abdij van Park gevestigde museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur. Onroerend Erfgoed maakt daarvoor jaarlijks een subsidie van maximaal 215.000 euro vrij. 

De samenwerkingsovereenkomst  loopt van 2023 tot 2027. Daarin staat dat Parcum vzw als expertisecentrum zal bijdragen aan de uitvoering van het beleidsplan Naar een nieuwe toekomst voor de Vlaamse parochiekerken van het Platform Toekomst Parochiekerken. Parcum zal het agentschap Onroerend Erfgoed  ondersteunen bij de uitvoering van de visienota voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken in Vlaanderen en engageert zich in de begeleiding van initiatiefnemers bij valorisatie, openstelling, ontsluiting, beheer, preventief onderhoud, restauraties, renovaties en veiligheidszorg van kerkgebouwen.

Bron: Onroerend Erfgoed