Vlaamse steun voor binnenrestauratie Antwerpse kathedraal

Na een restauratie van vijftig jaar zijn nu het houtwerk en enkele muurschilderingen in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen aan de beurt.
24/03/2017 - 14:56

Onroerend Erfgoed kent een premie van 323.621,98 euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. De Antwerpse kathedraal is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. Met zijn 300.000 bezoekers is het ook een van de drukst bezochte monumenten van ons land.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aan de Handschoenmarkt werd tussen 1352 en 1521 gebouwd. De kerk staat sinds 1938 op de lijst van beschermde monumenten. In 2015 werd een restauratiecampagne na 50 jaar voltooid.

De premie van Onroerend Erfgoed is bestemd voor verschillende werken die tijdens de grote algemene restauratiecampagne niet aan bod kwamen, zoals de restauratie van muurschilderingen die door vroegere vochtproblemen gedeeltelijk zijn afgeschilferd. Ook het houtwerk van het preekgestoelte dat aangetast is door houtworm wordt behandeld en enkele waardevolle medaillons krijgen beschermglas. Tot slot wordt ook het lapidarium van de kathedraal, een plek waar restanten van beeldhouwwerken en stenen onderdelen van de kathedraal bewaard worden, gerestaureerd.

Bron: Onroerend Erfgoed