Vlaamse steun voor Limburgs religieus erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft groen licht gegeven voor twee restauratieprojecten in de provincie Limburg.
25/03/2022 - 15:21
De kapucijnenkerk in Maaseik
De kapucijnenkerk in Maaseik © Onroerend Erfgoed/Frieda Schlusmans

Onroerend Erfgoed geeft een premie van 249.467,67 euro voor twee restauratieprojecten in de provincie Limburg. Het gaat om de restauratie van deOnze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk in Leopoldsburg en het kapucijnenklooster in Maaseik. Dankzij de premie van 150.000 euro voor de neoromaanse Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk kan er een restauratie plaatsvinden van het steenwerk van de toren met de twee inkomportalen, een terugplaatsing van de gedemonteerde inkomtrap aan de sacristieën en een vernieuwing van het zinken dak van de sacristie en CV- ruimte.

De kerk werd destijds op initiatief van koning Leopold II gebouwd. Architect Albert Capronnier liet zich daarbij inspireren door de romaanse kerk van Bertrix. Het gebouw was in eerste instantie een militaire kerk voor het kamp van Beverlo en kapitein Lebrun en zijn genietroepen stonden in voor de bouw van het monument, dat met zijn 1.400 zitplaatsen een van de grootste Limburgse kerken is. 

Kapucijnenklooster 

Voor de restauratie van het kapucijnenklooster en de bijhorende kerk in Maaseik is een premie van 99.467,67 euro toegekend voor bijkomende werken aan de gevel van de noord- en oostvleugel van het kloosterpand en een reconstructie van de vloeren van het klooster. Er moeten ook dringend dak- en gevelwerken aan de kapel plaatsvinden. 

De kapucijnen vestigden zich in 1626 in Maaseik en begonnen er in 1632 met de bouw van het klooster en in 1635 met de bouw van de kerk. Doorheen de eeuwen heeft het kloostercomplex zijn oorspronkelijke vorm behouden, met gebouwen rond een vierkant pandhof met pandgang. Van de oorspronkelijke drie kloostervleugels zijn alleen  de noordelijke en oostelijke vleugel bewaard gebleven. Het kloosterpand is een onderdeel van de site van het dienstencentrum Ter Engelen, een organisatie die kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Het centrum biedt onderwijs, dagopvang verblijfsmogelijkheden, ambulante zorg en mogelijkheden voor persoonlijke assistentie, verspreid over verschillende locaties in en rond Maaseik. Na de restauratie wordt in het klooster een groot deel van de administratieve diensten van Groep Covida ondergebracht. Er komen ook enkele publieke ruimtes voor tentoonstellingen, lokale verenigingen en recepties.

Bron: Onroerend Erfgoed