Vlaamse steun voor pastorie Sint-Lievens-Houtem

De pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie in Sint-Lievens-Houtem werd in 1780 gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij.
11/01/2018 - 12:13
Pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie
Pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie © Agentschap Onroerend Erfgoed

Onroerend Erfgoed maakt een premie van 438.359 euro vrij voor de volledige restauratie van de pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie in Sint-Lievens-Houtem. Ook de aangebouwde serre, die gebruikt werd voor de druiventeelt, wordt opgeknapt. De Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek neemt het initiatief om de pastorie te restaureren en te herbestemmen tot drie sociale huurappartementen.

Dit is de eerste keer dat een project voor sociale huisvestingsbouw voorrang krijgt bij het verwerven van een erfgoedpremie. De Vlaamse regering investeert volop in de zinvolle herbestemming van beschermde monumenten, verduidelijkt minister-president Geert Bourgeois. De pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie is de oudste van Letterhoutem. Zij werd opgericht in 1780 in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij. Boven de deur werd het wapenschild vanabt Gudwalus Seiger (1760-1789), de voorlaatste abt van de Sint-Pietersabdij, verwerkt. In die tijd was de abdij nog een van de rijkste abdijen in de Nederlanden.

Bron: Onroerend Erfgoed