Vlaamse steun voor Schoonbroekse Sint-Jobkerk

Vanaf eind volgend jaar krijgt de Sint-Jobkerk van Schoonbroek (Retie), met haar unieke Vlaamse topstuk, een grondige opknapbeurt
20/09/2018 - 17:28
Sint-Jobretabel
Sint-Jobretabel © Toerisme Retie

De Vlaamse overheid maakt 300.000 euro vrij voor de Sint-Jobkerk van Schoonbroek in Retie. De steun is opmerkelijk omdat het om een kleine gemeente gaat met een eerder bescheiden geloofsgemeenschap. En bovendien is de 19de-eeuwse neogotische kerk niet erkend als monument.

Dat er dan toch overheidssteun komt, heeft alles te maken met het fraaie altaarretabel waarop in de vorm van een soort religieus stripverhaal scéne per scéne het verhaal wordt verteld van Sint-Job.De  Job uit het gelijknamige oud-testamentische boek was een welstellende veehandelaar die overladen werd met ziektes en rampspoed om hem op de proef te stellen. De steun is bestemd voor de renovatie van de gevels, de toren, het dak, de glasramen en het interieur van de kerk. Schepen van Toerisme Koen Claessens laat weten dat er in de toekomst ook geïnvesteerd wordt in de beveiliging zodat het kerkgebouw, dat nu alleen op aanvraag toegankelijk is voor het publiek, dat dan alle dagen zal zijn.

Het eikenhouten retabel uit de zestiende eeuw is minder bekend als het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Maar het is met een geschatte waarde van 4 miljoen euro zonder enige twijfel een Vlaams topstuk en een van de tien mooiste retabels van ons land. Heel wat groepen buitenlandse toeristen zakken daarvoor tot in de Kempische gemeente Retie af.

Bron: GVA