Vlaamse studie over inzet van robots in ouderenzorg bekroond
Op de recente internationale conferentie over Artificiële Intelligentie (AI) van eind februari in Rome heeft dePauselijke Academie voor het Leven en Microsoft Corporationde 2020 Doctoral Dissertation Award on Artificial Intelligence and Ethics uitgereikt aan twee jonge onderzoekers voor hun bijdrage tot het ontwikkelen van een ethische visie op nieuwe technologieën. De onderscheiding omvat een erkenning, een bezoek aan de conferentie omtrent AI en een moment om het onderzoek voor te stellen, een bezoek aan het hoofdkwartier van Microsoft in Seattle, VS, en een geldprijs van 5.000 euro.
Steun voor jonge onderzoekers
De prijs werd toegekend aan dr. Dominique Monlezun van de Universiteit van Texas (VS) en aan de Vlaamse doctoraatstudent Tijs Vandemeulebroucke, als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven. Vandemeulebroucke is onderscheiden voor zijn doctoraatsonderzoek: The use of socially assistive robots in the care for older adults: A socio-historical ethical analysis, uitgevoerd onder het promotorschap van prof dr. Chris Gastmans en prof dr. Bernadette Dierckx de Casterlé.
Tijs Vandemeulebroucke: Mijn doctoraatsonderzoek omvat een ethische analyse van het gebruik van sociaal ondersteunende robots in de zorg voor ouderen. Deze analyse brengt een ethisch kader naar voren dat zowel gegrond is in kwalitatief empirisch onderzoek (ethische intuïties van ouderen met betrekking tot het gebruik van deze robots) als in theoretisch filosofisch-ethisch onderzoek. De studie schuift 21 ethische oriëntaties naar voor om om te gaan met deze technologische evolutie op maatschappelijk, zorg-organisatorisch en individueel niveau.
Charter voor AI-onderzoek
Op 28 februari werd op dezelfde conferentie over AI ook de Rome Call - AI Ethics ondertekend door vertegenwoordigers van de Pauselijke Academie voor het Leven, MicrosoftCorporation, IBM (bedrijf achter de robots Watson en Deep Blue), de Food and Agriculture Organization van de VN en de Italiaanse overheid.
Het charter schuift 6 waarden naar voor die vervat moeten zitten in de ontwikkeling en het gebruik van AI:
- transparantie
- inclusie
- verantwoordelijkheid
- onpartijdigheid
- betrouwbaarheid en
- veiligheid en privacy
Lees de samenvatting van het doctoraatsonderzoek van Tijs Vandemeulebroucke