In Vlaanderen luiden de klokken voor het klimaat
Morgen zaterdag worden op de middag de klokken van verschillende kerken geluid om aandacht te vragen voor het klimaat. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep van Grootouders voor het Klimaat aan de Vlaamse parochies, klokkenluiders en beiaardiers om op zaterdag 29 februari om 12 uur drie minuten lang de klokken te luiden. Onder meer in Hasselt en Aarschot gaat dat gepaard met acties waarin gevraagd wordt om de klimaatcrisis effectief aan te pakken en om vanuit de politieke wereld maatregelen te nemen voor het klimaat.
In Hasselt verzamelen de actievoerders om vanaf 11.30 uur met witte hesjes en toeters en bellen aan de Sint-Quintinuskathedraal in het centrum van de stad. Deken Ali Cornelissis van Hasselt steunt de actie: Het klimaat gaat ons allen aan. Ook als Kerk is het onze taak om samen met anderen zorg te dragen voor onze schepping en de komende generaties. Paus Franciscus spreekt over de aarde als ons gemeenschappelijke huis. Daarom is het evident dat wij onze noodklok luiden als teken van solidariteit.
In Aarschot zal de beiaard rond de middag het Vredeslied van Sint-Franciscus spelen.
In vroegere tijden werden de noodklokken geluid bij storm en ontij, verduidelijken de Grootouders voor het Klimaat. Ook op 1 februari 1953, 67 jaar geleden, werden de noodklokken geluid en onderbraken pastoors de vroegmis voor het luiden van de noodklok omdat de dijken dreigden door te breken. Polderboeren kenden de zwakke plekken in de dijken en wisten langs welke weg het water zich bij een dijkdoorbraak over het land zou verspreiden. De ramp vermijden konden ze niet, maar doorheen de eeuwen hadden ze geleerd hoe de materiële en menselijke schade tot een minimum te beperken. Vandaag staan we voor een gelijkaardige situatie. Ons (gemeenschappelijke) huis staat in brand, de jeugd roept, maar de klimaat-brandweer komt niet opdagen.
Daarom luiden wij noodklokken en alarmbellen. Politici boeken geen vooruitgang en schieten niet doeltreffend in gang. Ook als burgers moeten we wakker blijven. Grootouders voor het Klimaat