Vleugel ’t Kindt van Gentse seminarie wordt gerestaureerd

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de restauratie van het Bisschoppelijke Seminarie in Gent.
28/04/2021 - 11:18
Het gebouw aan de Biezekapelstraat
Het gebouw aan de Biezekapelstraat © Onroerend Erfgoed

De Vlaamse overheid kent een premie van 2.976.147,12 euro toe voor de restauratie van het Bisschoppelijk Seminarie in Gent. Het Bisschoppelijk Seminarie is beter bekend als het Klein Bavo, de lagere school die er tot begin deze eeuw gevestigd was. Het bisdom Gent zal van dit grote complex een diocesaan centrum maken. Naast het bisschoppelijke seminarie zullen diocesane diensten, die nu op diverse locaties in de stad gevestigd zijn, er een onderkomen vinden.

Het Bisschoppelijk Seminarie wordt gerestaureerd en verbouwd tot diocesaan centrum met bibliotheek, archief, documentatiecentrum. 

De premie van de Vlaamse overheid wordt gebruikt voor de restauratie van de gevels en het interieur van de L-vormige vleugel ’t Kindt. Ook de buitenkant van de kapel krijgt een opknapbeurt. Tijdens twee eerdere restauratiefasen werden de daken gerestaureerd, vergader- en lesaccomodatielokalen verbouwd en de gevels aan de Kapittelstraat en de Biezekapelstraat hersteld. Voorafgaand werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Geschiedenis

Bisschop Antoon Triest liet midden de 17de eeuw in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal een seminarie oprichten naar de plannen van architect Pieter Huyssens. Een eeuw later werden 3 nieuwe vleugels bijgebouwd naar ontwerp van architect David ‘t Kint, zodat ook de seminaristen, en niet enkel de leerkrachten, in het complex konden verblijven. De vleugel Huyssens werd op het eind van de 18de eeuw gerealiseerd.

In het begin van de 20ste eeuw is een volledig nieuw seminarie aan de Reep opgericht. Het voormalige seminariegebouw werd in erfpacht gegeven aan de zusters van Liefde en ingericht als meisjesschool. Ondertussen heeft de basisschool van Sint-Bavo het complex verlaten.

Bron: Onroerend Erfgoed