Vluchtelingendrama wint Oecumenische Filmprijs op de Berlinale

Een Italiaans vluchtelingendrama en een Belgische komedie winnen prestigieuze religieuze filmprijzen.
22/02/2016 - 15:06

De documentairefilm Fuocoammare(Fire at Sea) van de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi heeft dit weekend de oecumenische filmprijs en het daarmee verbonden bedrag van 2.500 euro gewonnen tijdens de 66ste Berlinale. De film vertelt het verhaal van een vissersfamilie en een gezin van Afrikaanse vluchtelingen op het eiland Lampedusa.

De oecumenische jury prijst de film omdat hij met poëtische beelden het verhaal weergeeft van twee gescheiden werelden en omdat hij weigert het status quo te aanvaarden. Gianfranco Rosi helpt de toeschouwer om met andere ogen te kijken. De oecumenische filmprijs wordt, met financiële steun van de Templetonstichting van de Amerikaanse miljardair John Templeton, jaarlijks toegekend door de katholieke mediaorganisatie Signis en het evangelische Interfilm. De oecumenische filmprijs van Berlijn is – met Montreux – de meest prestigieuze religieuze filmprijs.

De Belgische film Les premiers, les derniers (De eerste, de laatste), een Belgische dramatische komedie die werd geschreven, geregisseerd en geacteerd door Bouli Lanners, won de oecumenische prijs in de sectie Panorama. Les premiers, les derniers vertelt het verhaal van twee geliefden, op de vlucht voor twee premiejagers.

Bron: Kathpress.at