VN moeten paasaanslagen Sri Lanka onderzoeken

In de plaats van een ernstig onderzoek te doen naar de aanslagen, werden diegenen die daarover opheldering willen stevig geïntimideerd.
13/03/2022 - 10:00
Herdenking van de slachtoffers van de Paasaanslagen in Sri Lanka
Herdenking van de slachtoffers van de Paasaanslagen in Sri Lanka © Vatican Media

Kardinaal Malcolm Ranjith, de aartsbisschop van Colombo, heeft de hoop opgegeven dat Sri Lanka ooit een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de verantwoordelijkheid voor de paasaanslagen op 21 april 2019. De kardinaal  had de nationale overheid eerder al verweten dat zij alles eraan doet om politieke leiders die over de aanslagen waren geïnformeerd uit de wind te zetten. Feit is dat de nationale inlichtingendienst door hun collega's uit India was geïnformeerd. Maar met die informatie gebeurde niets, waardoor op Pasen 2019 bij zes verschillende aanslagen tegen kerken en op hotels in totaal meer dan 200 doden vielen.

Bijna drie jaar na de verschrikkelijke misdaad, tasten we nog altijd in het duister over wat er werkelijk is gebeurd op die paaszondag. Kardinaal Ranjith

Op maandag 7 maart verklaarde kardinaal Ranjith op de 49ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) in Genève, dat iedereen op het eerste gezicht de indruk had dat die dodelijke aanslagen uitsluitend het werk waren van een paar islamitische extremisten. Maar na grondiger onderzoek moeten wij spreken over een groot politiek complot, omdat er niets werd gedaan om de aanslagen te beletten. Volgens hem bestaat niet de minste twijfel erover dat de zittende regering van Sri Lanka niet erin is geslaagd recht te doen aan de slachtoffers. Daarom dringen wij bij de VN erop aan om tussenbeide te komen en zo gerechtigheid te brengen aan deze slachtoffers.

Bron: Ucanews