​VN-secretaris-generaal krijgt Vredesprijs van de franciscanen

VN-secretaris-generaal António Manuel de Oliveira Guterres krijgt de Vredeslamp van Assisi voor zijn onvermoeibare inzet voor een cultuur van dialoog.
22/12/2020 - 13:06
Franciscus van Assisi, door minderbroeder Rik Van Schil.
Franciscus van Assisi, door minderbroeder Rik Van Schil. © Minderbroeders Wilrijk

Marco Moroni, de overste van de franciscanen in Assisi, heeft bekendgemaakt dat de Vredesprijs van Assisi in het voorjaar van 2021 zal uitgereikt worden aan de Portugese VN-secretaris-generaal António Manuel de Oliveira Guterres (71). Daarmee brengen wij hulde aan zijn onvermoeibare politieke inzet om conflicten zonder geweld op te lossen. Zijn streven wordt gekenmerkt door hartelijkheid en het streven naar dialoog en een broederlijk humanisme.

De franciscanengemeenschap van Assisi reikt de vredesprijs, een replica van de olielamp die brandt bij het graf van Sint-Franciscus, ieder jaar uit aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet om van de wereld een betere en vredevolle plek te maken. Eerdere winnaars waren onder meer de Jordaanse koning Abdullah (2019), de Duitse bondskanselier Angela Merkel (2016) en de voormalige Colombiaanse president en Nobelprijswinnaar Juan Manuel Santos (2015).

Bron: Vaticannews.va