VN: ‘Stem van de paus is onontbeerlijk voor vluchtelingen’

Volgens de VN-Vluchtelingencommissaris moet de opvang van Oekraïense vluchtelingen model staan voor reacties op toekomstige crises. 
01/02/2023 - 11:15
Filippo Grandi bij paus Franciscus
Filippo Grandi bij paus Franciscus © Vatican Media

Filippo Grandi, de hoge commissaris van de VN voor de Vluchtelingen, heeft tijdens een bezoek aan het Vaticaan de onmisbare rol van paus Franciscus benadrukt om een stem te geven aan de vluchtelingen. Grandi en de paus overlegden onder meer over de situatie in de DR Congo en Zuid-Soedan, de vele doden tijdens de overtocht van de Middellandse Zee en de onmisbare rol van het maatschappelijke middenveld. Aandacht was er ook voor het migratiebeleid van de Italiaanse regering, die strengere voorwaarden heeft aangekondigd om vluchtelingen toe te laten tot het land. 

De VN-Vluchtelingencommissaris drukte zijn bezorgdheid uit over de minstens 5 miljoen intern ontheemden in Oekraïne. Nog eens 6 tot 7 miljoen Oekraïners moesten het land verlaten. Vlak voor diens vertrek naar de DR Congo en Zuid-Soedan wees hij op het fundamentele belang van de stem van de paus in Afrika. In de afgelopen dertig jaar was het geweld tegen burgers, vooral tegen vrouwen, verschrikkelijk. Ik hoop dat de stem van de paus de wereld eraan kan herinneren dat het belangrijk is om humanitaire reacties op deze crises te ondersteunen. Vaak zitten de vluchtelingen in deze landen in zekere zin tussen twee vuren.

Bron: Vaticannews.va