VN stemt resolutie over geweld tegen Heilige Boeken

Op vraag van Arabische landen werd dinsdag de verbranding van bladzijden van de Koran in Zweden en Denemarken veroordeeld. 
27/07/2023 - 15:07
Verenigde Naties New York
Verenigde Naties New York © Un Press

De algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag een resolutie goedgekeurd waarin het geweld tegen Heilige Boeken wordt afgekeurd en deze handelingen worden geclassificeerd als schendingen van het internationaal recht. 

De resolutie komt er op vraag van Arabische en islamitische landen na de verontwaardiging die er in deze landen was ontstaan na de recente toestemming van rechtbanken in Zweden en Denemarken voor het verbranden van exemplaren van de Koran. Op initiatief van permanente missie van Marokko bij de VN keurde de algemene vergadering de resolutie ‘Bevordering van de interreligieuze en interculturele dialoog en tolerantie in de strijd tegen haatzaaiende uitlatingen’ goed. 

De resolutie veroordeelt krachtig alle gewelddaden tegen mensen op basis van hun religie of overtuiging, evenals elke daad gericht tegen hun religieuze symbolen, heilige boeken.

De vertegenwoordiger van Denemarken reageerde namens de Scandinavische landen dat het duidelijk is dat dergelijke daden worden veroordeeld. Maar tegelijk vestigde hij de aandacht op het belang van de vrije meningsuiting, ‘dat niet kan worden beperkt door het recht op vrijheid van godsdienst’.

Bron: Europa Press