VN-werkgroep veroordeelt detentie van Iraniër Nadarkhani

De arrestatie van Yousef Nadarkhani is volgens de VN strijdig met verschillende artikels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
25/02/2021 - 11:00
Yousef Nadarkhani
Yousef Nadarkhani © CSW

De werkgroep van de Verenigde Naties voor willekeurige arrestaties veroordeelt de arrestatie en opsluiting van de Iraanse predikant Yousef Nadarkhani. Zowel bij de aanhouding zelf als bij zijn opsluiting en proces werden meerdere artikels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationale Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten, met voeten getreden. In het advies van de werkgroep wordt het land opgeroepen om de levensomstandigheden van de predikant te verbeteren en de rechtsregels van de internationale akkoorden, die het land heeft onderschreven, te respecteren.

Volgens de VN-werkgroep viel de politie binnen zonder huiszoekingsbevel, werd Nadarkhani de reden van de arrestatie niet meegedeeld en kreeg hij tijdens het proces geen eerlijke kans om zich te verdedigen. Het Iraanse gerecht vooroordeelde de man wegens godslastering en staatsgevaarlijke activiteiten. Maar de werkgroep heeft ernstige twijfels over de gegrondheid van de reden van zijn veroordeling en stelt vast dat de predikant al eerder het slachtoffer was van religieuze discriminatie. Bovendien werd Nadarkhani gearresteerd in een huiskerk. Daarin ziet de VN-werkgroep het bewijs dat hij omwille van zijn geloof is veroordeeld en opgesloten.

Bron: CSW/VN