Voormalig Mechels klooster wordt zorghuis

Eerste steen gelegd van Cadixx, een project inclusief wonen in voormalige Huis Cadix in de Mechelse binnenstad.
01/07/2021 - 12:47
Stijn metselt de eerste steen van het zorghuis waar hij volgend jaar zal wonen
Stijn metselt de eerste steen van het zorghuis waar hij volgend jaar zal wonen © Jeroen Moens

Op woensdag 23 juni mocht de 29-jarige Stijn Michielsde eerste steen metselen van het zorghuis waar hij volgend jaar zal wonen. Het zorghuis voor 20 mensen met een beperking wordt een nieuw project van inclusief wonen in de Mechelse binnenstad. Daarmee krijgt een voormalig klooster, dat lange tijd een zorgfunctie had, een waardige nieuwe bestemming.

Huis Cadix

Het historische pand Huis Cadix uit de 18de eeuw was ooit de luxueuze residentie van een vooraanstaande Mechelse familie. In de 19de eeuw kwam het in handen van de clerus en werd het een klooster van de zusters van Overijse-Mechelen. Omdat de religieuzen de knip op de geldbeugel hielden, werd Huis Cadix nauwelijks verbouwd en is het tot op vandaag vrijwel ongeschonden bewaard gebleven. In 2010 verhuisden de zusters naar een rusthuis en was het wachten op een nieuwe bestemming.

Ellenlange wachtlijsten

Het waren de ouders van Stijn die, samen met een bevriend koppel, het voormalige klooster aankochten. Voor hun zoon waren ze namelijk op zoek naar een vorm van begeleid wonen, maar in die zoektocht werden ze geconfronteerd met de ellenlange wachtlijsten in de zorg. Het project van inclusief wonen wordt de realisatie van een jarenlange droom.

Koffiehuis

Naast het zorghuis, dat een onderdeel wordt van de vzw Borgerstein uit Sint-Katelijne-Waver, komen er in Cadixx ook appartementen voor elf gezinnen en een kinderdagverblijf. In de voormalige kapel komt een koffiehuis. Het is de bedoeling dat de bewoners van het zorghuis zullen meehelpen in het koffiehuis en in het kinderdagverblijf.

Bron: Jan Smets (MechelenBlogt.be) / Jeroen Moens