Voormalige abt van Simonos Petraklooster op Athos overleden

Abt Emiliano Vafeidis was wellicht de belangrijkste grondlegger van de vernieuwing van het moderne orthodoxe monnikendom.
16/05/2019 - 08:53
De monnikenrepubliek op de Athosberg
De monnikenrepubliek op de Athosberg © Mt. Athos

Emiliano Vafeidis, de voormalige abt van het Simonos Petraklooster op de Athosberg en een belangrijke vernieuwer van het orthodoxe monnikendom, is op 85-jarige leeftijd overleden. De oud-abt gaat de geschiedenis in als een belangrijke vernieuwer van het orthodoxe kloosterleven en de orthodoxe spiritualiteit. Zijn uitvaart op 10 mei werd bijgewoond door bisschoppen van het oecumenisch patriarchaat en van de Servische en de Grieks-Orthodoxe Kerk, en door de meeste abten van de Athosberg.

Emiliano Vafeidis werd in 1934 geboren in een voorstad van Piraeus als een zoon van ontheemde christenen uit Turkije. Hij studeerde theologie in Athene en vestigde zich in een verlaten klooster in Thessalië, dat hij dankzij een combinatie van een strenge ascese en kosmopolitische mystiek tot bloei wist te brengen. In 1973 vestigde hij zich met enkele medebroeders in het bijna vervallen klooster van Simonos Petra op de Athosberg.

De abt bouwde het klooster uit tot een belangrijk centrum van het orthodoxe monastieke leven en zorgde ook voor de eerste kloosterroepingen op de Athosberg uit traditioneel niet-orthodoxe landen zoals Duitsland en Frankrijk. Met de oprichting van het klooster van Ormylia op het schiereiland Chalkidiki Emiliano creëerde hij bovendien een soort Athos voor vrouwen en stichtte hij een van de eerste niet langer louter contemplatieve kloosters voor orthodoxe vrouwen.

Bron: Kathpress.at