Voormalige bisschop uit Wales wordt katholiek

Edward Pain was nog tot in 2019 bisschop van het anglicaanse aartsbisdom Monmouth.
18/06/2023 - 12:00
Richard Pain
Richard Pain © CBCEW

De anglicaanse geestelijke Edward Pain (1956), die van 2013 tot 2019 aan het hoofd stond van het bisdom Monmouth van de Church of Wales, stapt over naar de katholieke Kerk. Volgens het communiqué van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales (CBCEW), is hij de eerste bisschop van de anglicanen in Wales die de overstap maakt. De geestelijke sluit zich aan bij het Persoonlijk ordinariaat van Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham, dat door paus Benedictus XVI werd opgericht om anglicanen de kans te geven om met het behoud van de eigen traditie over te stappen naar de katholieke Kerk. 

Edward Pain werd in 1956 geboren in Wales en studeerde aan de universiteiten van Bristol en Cardiff. Hij was actief in verschillende parochies in Wales en werd in 2008 aartsdeken van de kathedraal van Cardiff. In 2013 werd hij verkozen tot aartsbisschop van Monmouth. In 2019 ging hij met emeritaat wegens zijn slechte gezondheid. Op 12 juni 2023 maakte de anglicaanse geestelijke, die gehuwd is, bekend dat hij overstapt naar het katholieke ordinariaat van Walsingham. 

Vrijdag bevestigden ook de Britse katholieke bisschoppen zijn overstap: Eerwaarde Edward Pain wordt op zondag 2 juli door mgr. Keith Newton verwelkomd in de volledige gemeenschap van de katholieke Kerk binnen het persoonlijk ordinariaat van Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham (…) Wij zijn verheugd dat Richard na veel gebed heeft gevraagd om opgenomen te worden in de volledige gemeenschap van de katholieke kerk. Hij is de eerste bisschop van de Anglicaanse kerk in Wales die sinds de oprichting in 2011 in het ordinariaat wordt opgenomen. Na een lange en vooraanstaande bediening in de kerk in Wales wil hij zijn vele gaven blijven gebruiken om het evangelie van Jezus Christus aan de mensen van Wales te verkondigen.

Bron: CBCEW