Voorstelling 4 pastorale regio’s in Vlaams-Brabant en Mechelen

In het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen worden de bestaande 15 dekenaten vanaf september 2019 4 grote pastorale regio’s.
22/05/2019 - 15:02

De bestaande 15 dekenaten in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen worden vanaf september 2019 vier grote pastorale regio’s, genoemd naar de grootste stad in die regio: Halle, Mechelen, Tienen en Leuven. Het vicariaat wil op die manier de ondersteuning van de pastorale zones optimaliseren en de dienstverlening dichterbij brengen.

Regioploegen

In elke regio komt een regioploeg van zes medewerkers die pastoraal verantwoordelijken en vrijwilligers wil begeleiden, stimuleren en bezielen om te groeien naar een missionaire pastoraal. Elke ploeg bestaat uit een deken, een begeleider gemeenschapsopbouw, een vormingswerker, een jongerenpastor, een econoom en een secretaris.

Hulpbisschop Koen Vanhoutte stelt in zijn nieuwste brief aan alle pastoraal betrokkenen die nieuwe regioploegen voor.

  • De regioploeg van de Pastorale Regio Halle zal bestaan uit: Marc Boulanger, deken; Kristl Van Cleemput, vormingswerker; Tine Peeters, jongerenpastor en Jean-Michel Hunt, econoom.
  • De regioploeg van de Pastorale Regio Mechelen zal bestaan uit: Dirk De Gendt, deken, die met ingang op 01 september al zijn huidige taken binnen het dekenaat Leuven beëindigt; Leo Van Garsse, begeleider gemeenschapsopbouw; Luc Devisscher, vormingswerker; Wouter Verlaeckt, jongerenpastor en Ann Illegems, econoom.
  • De regioploeg van de Pastorale Regio Leuven zal bestaan uit: Patrick Maervoet, deken, die met ingang op 01 september al zijn huidige taken in het dekenaat Herent beëindigt; Pieter van Wetten, begeleider gemeenschapsopbouw; Marie Boz, vormingswerker en Jonas Sanen, jongerenpastor.
  • De regioploeg van de Pastorale Regio Tienen zal bestaan uit: Luc Van Hilst, deken; Elly Mattheus, begeleider gemeenschapsopbouw; Geert Narinx, vormingswerker; Toni Berek, jongerenpastor en Ria Merckx, econoom.

Regionale ontmoetingsavonden

Ook de lokale gemeenschappen en pastorale zones zullen kunnen kennis maken met hun nieuwe regioploegen op regionale ontmoetingsavonden in juni:

  • op 11 juni in Ter Coose, Leest voor de Pastorale Regio Mechelen
  • op 14 juni in De Pelgrim, Scherpenheuvel voor de Pastorale Regio Tienen
  • op 17 juni in De Moriaan, Alsemberg voor de Pastorale Regio Halle
  • op 18 juni in Sint-Jacobskerk, Leuven voor de Pastorale Regio Leuven.

Mgr. Koen Vanhoutte schrijft verder in zijn brief: Ik ben dankbaar voor allen die in de regioploegen hun nieuwe taak met vertrouwen opnemen. Met diverse vormen van begeleiding zullen ze ten dienste staan van de plaatselijke pastoraal, meer bepaald van pastorale zones (in opbouw).

Lees de brief van mgr. Koen Vanhoutte.

kaartje pastorale regio's
kaartje pastorale regio's