Voorzitter Canadese bisschoppen pleit voor vrouwelijke diakens

De Canadese aartsbisschop André Durocher pleitte in zijn tussenkomst op de bisschoppensynode voor de wijding van vrouwen tot diaken.
09/10/2015 - 11:46

André Durocher is aartsbisschop van Gatineau en voorzitter van de Canadese bisschoppenconferentie. In zijn tussenkomst op de bisschoppensynode voor het gezin stelde hij voor om vrouwen toe te laten tot het diakenambt. Het voorstel werd in het verleden al vaker geformuleerd en steevast afgewezen, omdat het diaconaat een wijdingsambt is. Volgens tegenstanders zou het na de wijding van vrouwelijke diakens onlogisch zijn om daarna nog de wijding van vrouwelijke priesters af te wijzen. 

Mgr. Durocher begon zijn toespraak subtiel met een veroordeling van geweld tegen vrouwen. Daarna klaagde hij de onderwerping en discriminatie van vrouwen aan, ook binnen de katholieke Kerk. Hij oogste applaus op (een deel van de) de synodebanken toen hij voorstelde om vrouwen tot diaken te wijden, omdat vrouwen daardoor een groter aandeel krijgen in het bestuur van de katholieke Kerk en daarmee aan de buitenwereld wordt duidelijk gemaakt dat man en vrouw gelijkwaardig zijn. Hij voegde in een adem eraan toe te begrijpen dat de wijding van vrouwen tot priester niet mogelijk is. Hij onderstreepte dat het sacramentele diakenambt  volgens de kerkelijke traditie dan ook niet gericht is op het priesterschap, maar op het dienstbetaan.

De Canadese aartsbisschop vroeg tegelijk dat er meer vrouwen benoemd worden voor verantwoordelijke functies, zowel diocesaan als in de curie in Rome. Momenteel staat geen enkele vrouw aan het hoofd van een Congregatie of Pauselijke Raad, al werden het voorbije decennium wel meer vrouwen voor belangrijke curieposten benoemd. 

Bron: VIS