Voorzitter Italiaanse bisschoppen verwerpt wilsverklaring

Kardinaal Angelo Bagnasco verzet zich kort voor zijn aftreden als voorzitter van de Italiaanse bisschoppen fel tegen het wetsvoorstel over euthanasie.
23/03/2017 - 12:38
Kardinaal Bagnasco
Kardinaal Bagnasco © chiesadigenova.it

Kardinaal Angelo Bagnasco, aartsbisschop van Genua en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, wijst het wetsvoorstel over de invoering van een wilsverklaring over het levenseinde klaar en duidelijk af. Dit wetsvoorstel weerspiegelt een ‘individualistische’ benadering van het levenseinde. Patiënten mogen niet worden aangemoedigd om zichzelf als absolute meester van een leven te beschouwen en artsen mogen niet gereduceerd worden tot alleen maar de rol van notaris in dit proces. Volgens de kardinaal moeten patiënten in alle fases van hun leven kunnen rekenen op zorg, voortdurende nabijheid en liefde. Het levenseinde mag niet afhankelijk worden van willekeur of toevallige omstandigheden.

Met dit wetsvoorstel werpt de mens zich op als de absolute meester van het leven, dat hem slechts gegeven is. Kardinaal Angelo Bagnasco

Eerder had aartsbisschop Vincenzo Paglia, de voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, wel al begrip getoond voor het wetsvoorstel over het levenseinde dat de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden bespreekt. De Italiaanse politiek reageert met het wetsvoorstel op de dood van de Dj Fabo (Fabiano Antoniani), die vorige maand naar een Zwitserse kliniek trok die gespecialiseerd is in euthanasie en er op 27 februari euthanasie pleegde.

Bron: Catholic World News/CEI/Adnkronos