‘Vrede komt niet uit de lucht gevallen’

Een regeringsleider heeft een andere verantwoordelijkheid dan een kleuterjuf, maar iedereen moet aan vrede ‘werken’ zegt pastoor Bart Paepen.
02/01/2023 - 15:39
Op 1 januari 2023 vond de jaarlijkse nieuwjaarswandeling voor vrede plaats
Op 1 januari 2023 vond de jaarlijkse nieuwjaarswandeling voor vrede plaats © Sint-Egidiusgemeenschaop

Een bedelaar zat te bedelen, want hij had alleen nog een appel, een homp brood en enkele rijstkorreltjes over. Toen zag hij plots een stofwolk in de verte. Het was een prachtige koets, voortgetrokken door zes witte paarden. ‘Dat moet wel de koning zijn’, dacht de bedelaar hoopvol. De koets hield bij hem stil en hij de toppen van twee sierlijke puntschoenen. ‘De koning!’ Opkijken durfde de bedelaar niet. ‘Wat heb jij mij te bieden?’ klonk het plots. Oeps, was het niet de koning die hem iets zou aanbieden? De bedelaar aarzelde, maar gooide toen maar voorzichtig wat rijst in de hand die hem toegestoken werd.

En weg was de koning.

Enkele weken later zat de bedelaar op dezelfde plek, en weer zag hij de koninklijke koets in de verte aankomen. Andermaal hielden de witte paarden bij hem stil, maar deze keer werd iets in zijn bedelnap geworpen. Het was een handvol rijst … Tot de bedelaar wat aandachtiger toekeek: lagen daar niet drie gouden rijstkorrels tussen? En toen dacht de bedelaar: wat als ik vorige keer de appel had weggegeven? Of die homp brood die ik toen overhad? Het is met een verrassend sprookje dat pastoor Bart Paepen van de Antwerpse kathedraal de toehoorders aan het einde van de jaarlijkse vredeswandeling van Sant’Egidio gisteren zondag duidelijk maakt dat vrede niet als regen uit de lucht valt.

Aan vrede moeten we allemaal ‘werken’, wie we ook zijn. Bart Paepen

Het is een hoopvolle gedachte in sombere tijden: de kleine stapjes naar vrede die wij zelf zetten, doen ertoe. De vredeswens van de jonge Muslima Ahadi doet ertoe. De manier waarop Caritas en Sant’Egidio de Syrische Claude Hindo, haar man en haar twee kinderen opgevangen hebben, doet ertoe. De roep van Raissa Bakinahe om aandacht voor de ellende in de vluchtelingenkampen rond haar geboortestad Goma in de DR Congo, doet ertoe. Het getuigenis van Varduhi Hayrapetyan over de blokkering van de Armeense enclave in Nagorno-Karabach, doet ertoe. Net als ook de humanitaire missie van Sant’Egidio naar het West-Oekraïnse Lviv waarover Lena Pengel vertelde.

De vele gekwetsen, het is gruwelijk! Maar het Oekraïense volk geeft de moed niet op. Lena Pengel