Vrede komt opnieuw dichterbij in Zuid-Soedan

Dankzij de bemiddeling van Sant’Egidio stemmen de belangrijkste oppositiegroepen nu toch in met het vredesakkoord voor Zuid-Soedan.
18/11/2020 - 12:44
De Persconferentie na de ontmoeting in Rome
De Persconferentie na de ontmoeting in Rome © Sant'Egidio

De belangrijkste oppositiebeweging van Zuid-Soedan kondigt aan dat zij de vredesovereenkomst van 2018 gaat ondertekenen, waartegen zij zich tot voor kort had verzet. Dat is te danken aan de Sint-Egidiusgemeenschap, die militaire vertegenwoordigers van de regering van Zuid-Soedan en de South Sudan Opposition Movement Alliance(SSOMA) van 9 tot 13 november samenbracht voor een workshop in Rome. Op die bijeenkomst werd onderhandeld over de voorwaarden en technische details van het akkoord. Op het einde van de ontmoeting konden de SSOMA-leiders aankondigen dat zij toch met de bepalingen van het vredesakkoord instemmen.

Sant’Egidio heeft zich al eerder verdienstelijk gemaakt met haar inspanningen voor de vrede, onder meer eerder ook tijdens de burgeroorlog in Mozambique. SSOMA is een coalitie van negen politieke partijen en gewapende groepen, die in opstand kwamen tegen de regering van president Salva Kiir. De helft van die groepen verzette zich in april nog fel tegen de ondertekening van het vredesakkoord.

Bron: Crux/Fides