Vredesakkoord wekt hoop voor Zuid-Soedan

Woensdag werd in Rome een nieuw vredesakkoord ondertekend door afgevaardigden van de Zuid-Soedanese regering en oppositie.
15/10/2020 - 12:57
Paolo Impagliazzo (midden), begin dit jaar tijdens een eerdere ondertekening van een vredesbestand
Paolo Impagliazzo (midden), begin dit jaar tijdens een eerdere ondertekening van een vredesbestand © Sant'Egidio

Vertegenwoordigers van de regering van Zuid-Soedan en van de oppositie hebben gisteren woensdag in Rome een akkoord ondertekend voor een staakt-het-vuren. Het vredesbestand voor het straatarme Afrikaanse land kwam tot stand dankzij de bemiddeling van de Sint-Egidiusgemeenschap. Al sinds 2013, en dus al van kort na de onafhankelijkheid (in 2011) van het christelijk-animistische Zuid-Soedan, wordt er in het  land gevochten.

Met dit akkoord wordt een belangrijke stap richting vrede gezet, zegt Paolo Impagliazzo, secretaris-generaal van Sant'Egidio. De overeenkomst wekt opnieuw hoop voor Zuid-Soedan en de buurlanden in de regio. De ondertekening gebeurde in aanwezigheid van vele vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, onder meer de ambassadeur van de VS, Engeland, de gezanten van de VN, de EU, Kenia, Soedan, Frankrijk, Duitsland, Japan, Zwitserland, Italië en de Heilige Stoel.

Sant'Egidio kondigt nog aan dat het van 9 tot 12 november militaire commandanten van alle partijen samenbrengt zodat ook de oppositie wordt betrokken bij het toezicht op het staakt-het-vuren. Het streven naar vrede moet op 30 november bekroond worden met de presentatie van een beginselverklaring, waarover de voorbije dagen opnieuw werd onderhandeld.

Bron: SIR