Vreugde en ontroering bij Limburgse schutterijen

Paus Franciscus vond de vaandels van de Limburgse schutterijen veel te mooi om eroverheen te lopen en stal zo de harten van de schutters.
18/11/2016 - 10:50
De Limburgse schutterijen uit België en Nederland met paus Franciscus
De Limburgse schutterijen uit België en Nederland met paus Franciscus © Bisdom Roermond

De leden van de Nederlands-Limburgse Vlaamse schutterijen waren maar wat blij dat zij aanwezig mochten zijn toen paus Franciscus de circa 2.000 Nederlandse bedevaarders opzocht in de Sint-Pietersbasiliek. Het over de schuttersvaandels lopen is een eer die slechts uitzonderlijk en uitsluitend aan de regerende koning, de priester tijdens het Sacramentsfeest én de paus wordt toegestaan. De vaandels worden dan op de grond gelegd, waarna de koning of de paus eroverheen loopt. Maar dat gebeurde dus net niet.

In totaal was een 80-tal schutters van een 40-tal schuttersgilden uit Nederland en Vlaanderen naar Rome gereisd. Met hun bedevaart naar Rome bevestigden de schutters ook hun christelijke oorsprong. Ze bezochten in de Eeuwige Stad ook het graf van hun beschermheilige Sint-Sebastiaan.

Paus keek met grote belangstelling en bewondering naar de kleurrijke vaandels, maar liep er niet overheen, maar rakelings erlangs. Daarmee stal hij meteen de harten van de fiere schutters, die blij en ontroerd waren door dit gebaar. Paus Franciuscus vond onze vaandeles te mooi. Achteraf stak hij nog even zijn duim op naar ons, getuigt Peter Korten van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie (OLS).

Bron: Het Nieuwblad/L1 Radio