De Vrolijke Kring uit Ronse wint prijs Armoede Uitsluiten (video)

Vlaams minister van Armoedebestrijding Wouter Beke overhandigde vanmorgen in Ronse de prijs 'Armoede Uitsluiten' aan 'De Vrolijke Kring'.
03/06/2021 - 13:00

De Vrolijke Kring uit Ronse, een Welzijnsschakel en vereniging waar mensen in armoede zelf het woord nemen, heeft vanmorgen de prijs Armoede Uitsluiten ontvangen. De prijs werd voor de 22ste keer uitgereikt door Welzijnszorg vzw. Dit jaar werden organisaties in de kijker geplaatst die bewust werk maken van het mentaal welbevinden van mensen met armoede-ervaring. De jury koos de vereniging als winnaar uit vijf genomineerden.

Marc Justaert, voorzitter Welzijnszorg: Mensen met armoede-ervaring willen in de brede samenleving dringend bespreekbaar maken hoe armoede de mentale draagkracht van mensen ondermijnt. Daarom staat de prijs Armoede Uitsluiten dit jaar uitdrukkelijk in het teken van dit thema.  'De Vrolijke Kring' krijgt de prijs voor haar authentieke en participatieve werking. Zij hebben aandacht voor structurele armoedebestrijding en voor de betekenis van armoede voor zij die het aan den lijve ondervinden.

Welzijnszorg vraagt met de bekroning ook aandacht voor de mentale impact van leven in armoede, want ook na de coronapandemie blijven deze problemen bestaan en op die manier is voor hen elk jaar een coronajaar.

Minister Beke overhandigde de Prijs Armoede UItsluiten
Minister Beke overhandigde de Prijs Armoede UItsluiten © Welzijnszorg

Armen nemen het woord

Mensen met armoede-ervaring bepalen mee de richting van de werking van De Vrolijke Kring via een maandelijkse ledenbabbel, het dagelijkse bestuur en deelname aan de raad van bestuur. Zo krijgen ze het respect dat ze verdienen en bouwen zij het nodige vertrouwen op om opnieuw in zichzelf te geloven. Bovendien kunnen mensen in De Vrolijke Kring terecht voor laagdrempelige activiteiten zoals koffiemomenten en creatieve ateliers. De kring biedt mensen ruimte om op een creatieve manier uiting te geven aan hun gevoelens en zodoende talenten te ontdekken en ontplooien. Zij kunnen er ook anderen ontmoeten en hun netwerk verruimen. Tegelijk verzamelt de organisatie op die manier op een informele manier signalen over de problemen die mensen in armoede ervaren.

De winnaar ontvangt een bedrag van 20.000 euro om de werking te versterken. Bovendien betekent deze prijs een belangrijke een erkenning van de werking van De Vrolijke Kring. Tijdens de prijsuitreiking zei Guy Janssens, als vertegenwoordiger van De Vrolijke Kring, dat deze prijs veel meer is dan een schouderklopje: Wij willen Welzijnszorg bedanken voor deze steun. U investeert in mensen en dat is de beste investering die u kan doen.

Bekijk hieronder de video.