Vrolijke noot tracht de treinreizigers te ontdooien
Reizigers tussen Leuven en Hasselt (vandaag) en Gent en Denderleeuw (morgen) worden verrast op een onverwacht muziekconcert. Het gaat om een initiatief van de Bond zonder Naam(BZN). De organisatie wil zo bijdragen tot een positieve samenleving en weerwerk bieden tegen de verzuring.
Tijdens een treinreis kruisen talloze mensenlevens elkaar. Mensen met boeiende verhalen en ervaringen, maar die verhalen worden helaas slechts zelden gedeeld. Met dit initiatief proberen wij mensen dichter bij elkaar te brengen, verduidelijkt Anniek Gavriilakis, sinds anderhalf jaar directeur bij de organisatie die destijds nog door pater Phil Bomans werd opgericht.
In een wereld die steeds killer wordt, proberen wij het samenlevingsklimaat op te warmen. Anniek Gavriilakis, BZN
Concreet krijgen de reizigers vandaag en morgen, in samenwerking met de PXL Hogeschool in Hasselt, gratis treinconcerten aangeboden. Muziekstudenten spelen in elke wagon maximaal 5 minuten of twee à drie bekende leidjes. Anniek Gavriilakis: Wij hopen zo ook reizigers aan te moedigen om met elkaar in gesprek te gaan.
De idee voor de treinconcerten is vanuit BZN zelf ontstaan. Anniek Gavriilakis: Wij ervaren dat er in onze samenleving een steeds grotere nood is aan warmte, menselijkheid en contact tussen mensen. Wij kunnen er niet aan voorbij dat er steeds meer verharding en verzuring is. Met BZN willen wij een tegengewicht bieden, al beseffen wij dat wij daarin enkel een kleine rol kunnen spelen. Maar ook andere organisaties en burgers willen bouwen aan een warmere samenleving. Dit is een ludieke manier om mensen dichter bij elkaar te brengen.
Voor de uitvoering van het initiatief kwam de organisatie bij de Hogeschool in Hasselt terecht. Bij de PXL Hogeschool in Hasselt studeren vele muzikanten in opleiding, tussen 18 en 22 jaar. BZN betaalt hun railpas. Wij hebben dit eerst met professionele muzikanten uitgetest. Verantwoordelijken van NMBS gaven al snel en erg graag toestemming. Wij merken dat de muzikanten een warm onthaal krijgen bij de reizigers. Bovendien is dit een geweldige promotie voor het openbaar vervoer. Wij hopen dat de hogeschool in Hasselt dit blijft opnemen en dit project in de toekomst op een of andere manier een verlengstuk wil geven. Dit warme en ludieke experiment kan misschien ook worden uitgebreid naar andere hogescholen.