VRT-journalist Bert De Vroey komt op voor God

Journalist Bert De Vroey vindt dat er vaak ondertoon van superioriteit doorklinkt in kritiek op godsdiensten en ziet heil in invoelende benadering.
11/01/2016 - 15:03

Er roert zich een groeiende groep van verlichtingsfundamentalisten, die alles wat met God te maken heeft willen uitbannen - als asbest of CFK’s, schadelijke stoffen die je moet verbieden. Dat stelt Bert De Vroey, die ooit godsdienstwetenschappen studeerde aan de KU Leuven, in zijn column op de website van de nieuwsredactie van de VRT.

Hoewel hij zelf ook grote twijfels heeft over God, zo geeft de journalist grif toe, lijkt het hem niet constructief om God en alle godsgelovigheid te bannen en te verketteren.

De aanhangers van de verlichtingswaarden treden die voortdurend zelf met de voeten, klaagt De Vroey aan. Op die manier is de verlichtingsmissie niet echt - excusez le mot - geloof-waardig. Juist die tegenstrijdigheden voeden rancune en anti-westerse agressie.

Gelovigen aanspreken op gedrag, niet hun godgelovigheid

Godsgeloof verdient dan ook een empathische benadering, klinkt het: Als journalist vertrek ik van de feiten, trends en ontwikkelingen, en probeer ik die te begrijpen. Empathie is, in een steeds diverser wordende samenleving, een journalistieke opdracht en kwaliteit. Uiteraard moet die gepaard gaan met kritische analyse.

God als zodanig weg wensen, zal alleen maar gelovigen kwetsen en afzonderen. Dan zijn we weer vertrokken voor nog een rondje polarisatie, dat een gevaarlijke vicieuze cirkel wordt. Bert De Vroey

De Vroey besluit: Het zijn de gelovigen die we moeten aanspreken op onwettig en onaanvaardbaar gedrag, en niet hun godgelovigheid.

Lees de hele column op deredactie.be.