VS: bisschoppen van Arizona veroordelen hervatting executies

Na 8 jaar wordt in Arizona komende woensdag opnieuw een terdoodveroordeelde terechtgesteld.
06/05/2022 - 09:00

De bisschoppen van Arizona - bisschop Thomas Olmsted en hulpbisschop Eduardo Nevares van Phoenix, bisschop James Wall van Gallup en bisschop Edward Weisenburger van Tucson – veroordelen de plannen voor de hervatting van de executies in de deelstaat van de VS. De laatste terechtstelling vond plaats in 2014. 

Deze week raakte bekend dat de terdoodveroordeelde gevangenen Clarence Dixon en Frank Atwood in de nabije toekomst worden terechtgesteld. De executie van Dixon is gepland voor woensdag 11 mei, die van Atwood voor 8 juni. Dixon werd in 1978 veroordeeld voor moord op de 21-jarige studente Deana Bowdoin van de Arizona State University. Volgens Dixons advocaten was de moord het gevolg van zijn mentale toestand en werd daarmee te weinig rekening gehouden bij het uitspraken van de doodstraf. Volgens hen is hij ook niet in staat om zijn straf mentaal te begrijpen. Op 4 mei werd hun beroep tegen de executie verworpen. Dixon krijgt woensdag een dodelijke injectie. Atwood is veroordeeld voor de moord op de achtjarige Vicki Lynn Hoskinson in 1984 in Tucson.

De bisschoppen doen een beroep op de gouverneur om niet opnieuw aan te knopen bij de cultuur van de dood. Volgens hen zijn raciale en sociaaleconomische motieven ook te vaak doorslaggevend bij het uitspreken van de straf. Bovendien bestaat volgens hen het gevaar dat een onschuldige persoon wordt veroordeeld. Zo zouden er 180 mensen in de VS ten onrechte ter dood veroordeeld zijn om later vrijgesproken te worden.

Bron: Crux