Vzw Yot haalt ‘Dakloze Jezus’ naar Brugge

Op initiatief van vzw Yot krijgt ‘Homeless Jesus’, een bronzen beeld van Jezus als dakloze, straks een plaats voor de Magdalenakerk in Brugge.
30/03/2017 - 14:40
Als alles volgens plan verloopt, krijgt de Brugse Magdalenakerk in het najaar haar 'Homeless Jesus'
Als alles volgens plan verloopt, krijgt de Brugse Magdalenakerk in het najaar haar 'Homeless Jesus' © Pieter Vandecasteele/vzw Yot

Homeless Jesus is een kunstwerk van de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz. Het is een bronzen beeld van een dakloze man, uitgestrekt op een bank, en met (kruis)wonden aan de voeten. Die wonden zijn de enige verwijzing naar de Jezus in de titel van het kunstwerk. Schmalz presenteerde zijn dakloze Jezus in 2013 in zijn thuisstad Toronto, maar haalde de wereldpers toen paus Franciscus een replica ervan zegende en het een prachtig kunstwerk noemde. Sindsdien is de Dakloze Jezus al in meer dan 50 landen wereldwijd te zien.

Yot

In 2014 las ik in een interview met de kunstenaar dat hij op zoek was naar nieuwe locaties voor het werk. We hebben toen contact opgenomen om te onderhandelen, zegt Pieter Vandecasteele, voorzitter van vzw Yot, ​in Het Nieuwsblad. De vzw omschrijft zichzelf als een labo voor levensbeschouwing en ruimte voor perspectief, dat met zijn werk in de Brugse Magdalenakerk en ernaast gelegen pastorie mensen uitdaagt om na te denken over de functie en het gebruik van kerken en pastoriewoningen. Onze vzw steunt op drie pijlers: mensen, religie en kunst. Dit beeld, dat Christus heel menselijk toont, brengt die drie elementen samen, en bovendien wordt een maatschappelijke kwestie aangekaart. We hebben de kunstenaar kunnen overtuigen dat het plein voor de Magdalenakerk een geschikte locatie is. Als de procedures en het transport verlopen zoals voorzien, hopen we dat het beeld komend najaar geïnstalleerd kan worden.

Bron: Het Nieuwsblad