Waarom de heilige Amelberga in Temse op handen wordt gedragen

De volksheilige Amelberga is 1.250 jaar geleden overleden en wordt tot op vandaag nog altijd gekoesterd in de Oost-Vlaamse gemeente Temse.
30/07/2022 - 12:00

Een tijdelijke vereniging van de kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouw Temse, het Gemeentemuseum van Temse en de Sint-Amelbergagilde bundelt de krachten om van de 1.250ste verjaardag van het overlijden van de heilige Amelberga een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Amelberga, die niet alleen in de katholieke, maar ook in de Oosters-orthodoxe Kerk en tot in de VS wordt vereerd, overleed in 772 in het Oost-Vlaamse Temse. Zij zou er omstreeks 770 ook de Onze-Lieve-Vrouwekerkhebben laten bouwen, waar ook haar grafsteen te vinden is. De heilige is patrones van de gemeente Temse.

Amelberga van Temse werd omstreeks 690 geboren in Rodange, in een familie van adel uit Lotharingen. Haar opvoeding kreeg zij in het klooster van Munsterbilzen. Daarom wordt zij soms ook de heilige Amelberga van Munsterbilzen genoemd. Via omzwervingen langs Vilvoorde, Wechelderzande, Zandhoven, Bossuit en Mater kwam zij uiteindelijk terecht in Temse. Daar lag ze in 770 aan de basis van een eerste bidplaats, de huidige Onze-Lieve-Vrouwekerk. Haar liturgische feestdag valt op 10 juli, de dag van haar overlijden.

Weg-Om

Al voor de coronapandemie werden de krachten gebundeld om de heilige en haar kerk in Temse bijzonder te vieren. Maar corona zorgde ervoor dat de viering tot dit jaar werd uitgesteld, overigens ook net de 1.250ste verjaardag van haar overlijden. De viering gaat een jaar lang gepaard met allerhande festiviteiten zoals een tentoonstelling in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Gemeentemuseum, de publicatie van een boek (dat begin  van de maand werd voorgesteld) en een academische zitting. En natuurlijk is er de Weg-Om, een eeuwenoude traditie in Temse met de bedevaart van 23 km vanuit en naar haar kerk, waarbij de pelgrims langs 8 Sint-Amelbergakapellen en een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw trekken. Deze Weg-om wordt 3 keer per jaar gestapt, maar het is op pinkstermaandag dat de bedevaarders aan de laatste kapel steevast feestelijk worden afgehaald door de geestelijkheid en de plaatselijke harmonie. De relikwieën van Amelberga worden tijdens de Weg-Om meegedragen in een schrijn.

Processie

In het feestweekend van 24-25 september, dat het Jubeljaar zal bekronen, zal die Weg-Om starten om 13 uur. Op zondag 25 september is er om 10 uur ook nog een processie (bij droog weer) naar de Sint-Amelbergakapel (mét bron), met aansluitend om 11 uur een plechtige eucharistie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met de bisschoppen Lode Van Hecke en Luc Van Looy. Bij die gelegenheid zal op de beiaard van het gemeentehuis, net als op haar sterfdag die op 10 juli werd gevierd, het Sint-Amelbergalied over Temse en de oevers van de Schelde weerklinken. 

Lees meer over het feestweekend van 25 september en bestel het jubileumboek