Waarom de oecumenische gebedswake in Rome historisch was

De verschillende kerkleiders betraden samen het Sint-Pietersplein voor ‘Together’, bijgewoond door zo'n 18.000 gelovigen.
01/10/2023 - 12:51

Paus Franciscus heeft zaterdag met twaalf vertegenwoordigers van de belangrijkste christelijke kerken op het Sint-Pietersplein gebeden voor het welslagen van de synode over de toekomst van de Kerk, die op 4 oktober van start gaat. In zijn preek stond het thema stilte centraal. Ongeveer 18.000 mensen, voornamelijk jonge christenen uit de hele wereld, waren aanwezig. Ze lazen gebeden voor slachtoffers van oorlog, onrecht en seksueel geweld en riepen op tot de bescherming van het milieu. De aanzet en tevens de drijvende kracht achter de oecumenische gebeurtenis op het Sint-Pietersplein waren de broeders van de gemeenschap van Taizé. Die kwamen al eerder van de week aan in Rome om het evenement in goede banen te leiden.

(Lees verder onder de foto)

Oecumenisch gebed
Oecumenisch gebed © Vatiacn Media

De krant La Croix bestempelt het evenement als een ‘historische gebeurtenis’ en een nieuwe, belangrijke stap voor de oecumene. 'Het unieke aan dit evenement is dat katholieken, orthodoxen, oosterse christenen, protestanten en evangelische christenen hier in gebed samen kwamen, in de schaduw van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Net die basiliek stond juist symbool voor het schisma met Rome.

Tot enkele decennia geleden was dit evenement ondenkbaar.

De aanzet werd gegeven met het Tweede Vaticaans Concilie toen de termen ‘ketters’ en ‘schismatici’ werden ingeruild voor ‘onze christelijke broeders’. Dat gaf de aanzet tot een enthousiaste oecumenische beweging, die bereid is nog steeds bestaande theologische meningsverschillen terzijde te schuiven. De prior van Taizé, broeder Alois, verklaarde: ‘De tijd was rijp voor een bijeenkomst zoals deze, waarin wij samen hebben gebeden, verenigd rond Christus.’

Bron: La Croix