Waarom pleegzorg een goed alternatief is voor adoptie

Oud-minister Wivina Demeester raadt wachtende adoptanten aan te kiezen voor pleegzorg. De oproep valt in goede aarde bij Pleegzorg Vlaanderen.
14/01/2016 - 12:35

In het radio1-programma De Bende van Annemie was Wivina Demeester te gast om uitleg te geven bij de problemen in de adoptiesector. De oud-minister stond jarenlang aan het hoofd van adoptiebureau Ray of Hope.

40 jaar geleden kon Demeester al na 1,5 jaar wachten een dochter verwelkomen. Een verlengde zwangerschap, noemt ze het zelf. Vandaag zijn de wachttijden volgens haar onmenselijk lang. Zowel voor buitenlandse en binnenlandse adoptie kunnen ze oplopen tot 10 jaar. Dat brengt Demeester tot de straffe uitspraak dat kandidaat adoptanten vandaag beter voor pleegzorg kiezen dan voor adoptie.

Minstens 5 redenen om aan pleegzorg te doen in plaats van adoptie

  1. De procedure is eenvoudig en duurt niet lang. Je doorloopt 3 fasen. Na een eerste infosessie kun je een vormingscyclus van 4 avonden volgen. Na het akkoord van Pleegzorg Vlaanderen maken jullie samen een profiel op zodat de dienst weet welk kind best in jouw gezin past. Hoe breder het profiel, hoe sneller een kind bij jou een thuis kan vinden. Soms gebeurt dat al binnen de week na de afronding van de procedure, die niet langer dan enkele maanden hoeft te duren.
  2. De procedures zijn gratis. Je krijgt een onkostenvergoeding voor de opvang van het kind (tussen 13 en 20 euro per dag). Eventueel is er nog een bijzondere vergoeding voor hoge kosten (medische, bijvoorbeeld).
  3. Voor jou draait het allereerst om het kind en in mindere mate om je eigen kinderwens. Je bent bereid om het ouderschap te delen met de geboorte-ouder(s).
  4. Je bent bang dat een pleegkind een probleemkind is en dat een harmonieus familieleven onmogelijk is. Weet dat enerzijds bij adoptie ook hechtingsstoornissen voorkomen en dat anderzijds bij pleegzorg veel meer begeleiding geboden wordt. Een harmonieus familieleven is zeker wel mogelijk en de voldoening is vaak groot.
  5. Je kunt kiezen tussen 4 vormen van pleegzorg (of de keuze openlaten): 
  • ondersteunende pleegzorg: Je bent bereid om een kind voor korte tijd op te vangen omdat het eventjes moeilijk gaat in het eigen gezin. Of om een kind jarenlang op geregelde tijdstippen bij jouw thuis op adem te laten komen. 
  • zoekende pleegzorg: Je bent bereid om een kind op te vangen bij wie het niet duidelijk is of de noodsituatie thuis op korte termijn opgelost zal geraken.
  • perspectief biedende pleegzorg: Het is duidelijk dan een kind het eerste jaar niet terug naar huis kan en je bent bereid het voor langere tijd op te vangen.
  • crisispleegzorg: Je bent bereid zonder aanloopperiode een kind op te vangen dat onmiddellijk opvang nodig heeft, zonder te weten hoe het verder zal evolueren voor dit kind.

Els Van Achter van Pleegzorg Vlaanderen: De uitspraak van Wivina Demeester verheugt ons zeer. We zoeken nog altijd kandidaten om de vele kinderen om te vangen die in nood zijn.

Voor mensen die aanvankelijk aan adoptie dachten, komt de perspectief biedende pleegzorg het dichtst bij hun eerste idee. Van Achter: Zij kunnen gerust aangeven liefst voor een kind te willen zorgen dat geen of zo weinig mogelijk contact heeft met zijn geboorte-ouders. Zolang zij maar bereid zijn te aanvaarden dat die wens bij het kind of de geboorte-ouders ooit kan veranderen. Ouderschap kunnen delen is immers een cruciale voorwaarde om pleegouder te worden.

Ontdek Pleegzorg Vlaanderen en het verschil tussen pleegzorg en adoptie.