​Waarom de trappist van Orval zo zeldzaam is

Ondanks de grote vraag naar hun bier zijn de trappisten van Orval niet van plan om meer ervan te brouwen.
09/04/2021 - 12:30

Omwille van de beperkte productie is de trappist van Orval in het commerciële circuit - onder meer brouwers, cafés en winkels - momenteel moeilijk te vinden en ook niet constant beschikbaar. En volgens de abdij zal daarin op korte termijn niet snel verandering komen: het terrein van de abdij kan immers niet tot in het oneindige worden uitgebreid en er is natuurlijk ook het respect voor de traditie. Dat resulteert in een beperkte productie van het bier met een alcoholpercentage van 6,2 procentvolume, omdat de monniken het bier brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Het is de paters niet om winst te maken te doen, zoals dat bij een commerciële onderneming wel het geval is. De opbrengst die niet bestemd is voor het onderhoud van de gemeenschap en de abdij (ca. de helft van de inkomsten), wordt overigens geschonken aan andere abdijen in nood en goede doelen. Jaarlijks wordt ongeveer 78.000 hectoliter geproduceerd. Daardoor is het onmogelijk om aan alle vraag – tot ver buiten de landsgrenzen – te voldoen. Dat terwijl de vraag de voorbije jaren met ruim 70 ^procent is gestegen!

Vrouwelijke brouwmeester

Radio 2, dat op zoek ging naar de oorzaak van de schaarste, stelde vast dat verschillende brouwers de verkoop van de trappist rantsoeneren tot 6 flesjes, om iedereen een kans te bieden om toch Orval aan te kopen. Bij sommige drankenhandels is er sprake van koppelverkoop en kunnen klanten de trappist van Orval pas aankopen eens zij voor een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 40 euro) hebben besteld. Interessant om weten is overigens dat de meester van de brouwerij een vrouw is. Anne-Françoise Pypaert is de enige vrouw ter wereld die brouwmeester is in een brouwerij van de trappisten. Toch blijven de monniken actief betrokken bij het proces en wordt het bier nog altijd binnen de abdijmuren zelf – een voorwaarde om authentiek trappistenbier te zijn - gebrouwen. In de abdij zijn er momenteel te weinig monniken om alle stadia van het brouwen van het bier zelf uit te voeren.

Lees verder onder de afbeelding.

 

Een unieke combinatie van water, hop en gist
Een unieke combinatie van water, hop en gist © Orval

De unieke smaak maakt het tot een van de beste bieren ter wereld.

De brouwerij werd in 1932 gesticht. De monniken produceerden op dat moment al kaas om in hun onderhoud te voorzien. Maar voor de heropbouw had de abdij aanzienlijke financiële middelen nodig. In de plaats van de heroprichting van de smederij werd toen ervoor gekozen om bier te brouwen. De eerste meesterbrouwer was trouwens een Duitser, Martin Pappenheimer. Zowel de fles als het etiket, waaraan vandaag nog niets is veranderd, dateert al uit die tijd. De vorm van de Orval bierfles is overigens uniek in de wereld.

Voor het brouwprocedé werd niet teruggegrepen naar de methodes uit de middeleeuwen, maar deed de brouwerij  - vooral dankzij John Vanhuele, die geruime tijd in Engeland had gewoond - een beroep op in Engeland vertrouwde technieken zoals infusie en raw hopping. De unieke smaak van het bier is te danken aan de unieke combinatie van water, hop en gist.

Het water voor het bier, komt rechtstreeks uit de Mathilde-bron van de abdij.

Onder impuls van de eerste, Duitse meesterbrouwer komt het hop tot op vandaag nog altijd uit Duitsland en Joegoslavië. Voor het gisten, dat de suiker tijdens de fermentatie omzet in alcohol, wordt de bijzondere gistvariëteit Brettanomyces gebruikt. Minder bekend is dat de abdij nog over een eigen groene Orval beschikt van 4,5 procentvolume. Het recept daarvan is identiek, maar met meer water. Dit bier is louter bestemd voor de monniken zelf ... al kan het ter plaatse door gasten en bezoekers ook van het vat getapt gedronken worden.